Connect with us

Zanimljivosti

Čudo u Sanskom Mostu i dalje traje: Banane u dvorištu Seferovića redovno rađaju

Objavljeno

na

Već nekoliko godina banane koje rastu u vrtu Hikmeta Seferovića u Sanskom Mostu su prava atrakcija među stanovnicima ovog grada, a ono što još više čudi jeste da redovno rađaju i daju ukusne plodove. Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina te dodaje kako se radi o vrsti čiji su plodovi veličinom manji u odnosu na uobičajene te su izuzetno ukusni i hranjivi.

Prema njegovim riječima, najveći neprijatelj ovoga voća su niske temperature, zbog čega ih zimi redovno zaštićuje.

“Stabla banane utoplim čim temperature padnu, omotam ih slamom i najlonom, a posljednjih godina na ruku mi idu i tople zime, bez ekstremnih temperatura”, kaže Seferović.

Kaže kako su stabla regenerativna i da se sama obnavljaju, veoma su lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu.

“U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Stabla su veoma visoka i mogu dostići visinu od preko 10 metara. Ono što zahtijevaju je puno vode, jer vole vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo treba i do 40 litara vode dnevno”, kaže Seferović.

Ističe kako stabla jednom godišnje daju plodove i da ih ove godine očekuje potkraj avgusta. “Banane se beru zelene, a onda, kada neko vrijeme odstoje, dozriju i dobiju prepoznatljivu žutu boju”, kaže Seferović.

On u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za naše podneblje, a spas od bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži.

Oglašavanje

Zanimljivosti

Medeni heroj: Upoznajte psa koji je spasio ženu koja je htjela da se ubije

Objavljeno

na

Od

Pas kao terapeut, odigrao je značajnu ulogu u spašavanju žene koja je razmišljala da sebi oduzme život na jednom mostu u Velikoj Britaniji.

Iako mu to nije u opisu posla, trogodišnjeg Digbyja su vatrogasci doveli na most blizu Exetera, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su pokušavali spriječiti ženu da ne počini samoubistvo.

Navodno su policijski pregovarači pokušavali smiriti ženu, no nisu napredovali. Jedan od vatrogasaca je predložio da joj dovedu Digbyja, kojem je i inače uloga da smiri traumatizirane ljude.

Žena na mostu se nasmiješila čim je vidjela Digbyja, okrenula je glavu, nakon čega su vatrogasci počeli pričati s njom o Digbyju i njegovom poslu. Žena je ubrzo pitala može li prići Digbyju ako se makne s mosta, što su hitne službe rado prihvatile.

Ovu priču je na Twitteru podijelila služba u kojoj Digby radi, koji je dobio na hiljade pohvalnih komentara. Nadamo se da će Digby još dugo spašavati ljude i svakodnevno biti nagrađivan.

Digby obično pomaže vatrogascima na terapijskim seansama, piše CNN.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Misterija koja traje 25 godina: Dvije djevojke otišle u “ukleti hotel”, od tada ih niko nije vidio

Objavljeno

na

Od

Dvije učenice iz Japana nestale su nakon što su otišle u posjetu napuštenom i “ukletom” hotelu, što je dovelo do misterije koja traje već 25 godina. Njihova tijela pronađena su u kolima na dnu mora, ali se i dalje ne zna šta im se dogodilo.

Iako je prošla četvrtina vijeka, i dalje ostaju pitanja o nestanku dvije djevojčice, a oko njihovog slučaja kruže i teorije zavjere.

Priča počinje 1996. godine kada su Megumi Jašiki i Narumi Takumi, koje su imale 19 godina u to vrijeme, nestale sa lica zemlje.

Porodicama su rekle da u Meguminim kolima idu u grad Uozu, kako bi posjetile hotel koji je sada napušten i, kako tvrde lokalci, uklet.

Hotel je zatvoren tokom 1980-ih zbog finansijskih problema, ali je ubrzo postao svratište za neke ne baš prijateljski nastrojene ljude.

Poslednji kontakt sa njima bio je kada je Narumi poslala poruku preko pejdžera.

Mi smo u Uozu – glasila je poruka.

Djevojke su navodno nestale dva dana kasnije i nisu viđene sve dok njihovi skeletni ostaci nisu izvučeni iz luke Fušiki – nekih 13 kilometara od njihove kuće u gradu Himi.

Policija godinama nije imala ideju šta se dogodilo, ali je troje svjedoka krajem 2014. godine saopštilo svoja saznanja o slučaju, prenosi Ladbible.

Automobil sa dvije žene pao je sa parkinga u more u blizini Kaimaoru parka u ponoć velikog praznika 1996. godine – rekao je jedan od svjedoka.

Drugi svjedok je rekao da su prišli vozilu, ali da je ono “odjednom krenulo unazad i palo u vodu”.

Upitani zašto im je trebalo toliko dugo da kažu šta znaju, rekli su da su bili “uplašeni”.

Dok su se proširile brojne glasine, uključujući i umiješanost bosozuku, moto-bande, i otmicu od strane agenata Severne Koreje, izgleda da je prava i tužna istina da policija nije reagovala brzo nakon svjedočenja ljudi, čekajući šest godina prije nego što su tijela pronađena.

Navodni svjedoci ispitani su više puta. Znamo da je auto pao u more iz nekog razloga, ali se u ovom trenutku ne sumnja na prljavu igru – rekla je policija Toyama prefekture.

Ovo je pak bilo malo utješno njihovim porodicama, a Megumin otac je rekao da “ne vjeruje svedocima”.

Ne znam ko su oni, pitao sam policiju, ali mi nisu rekli – istakao je otac.

Dok čeka da se nastavi istraga u potrazi za odgovorima, priznaje da policija malo šta može da uradi bez dokaza.

Istraživaćemo koliko bude potrebno u budućnosti – zaključila je policija.

Nastavite čitati

Najčitanije