fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Ćudić: Poskupljenje struje rezultat je pljačke rudnika, a ne zahtjeva rudara

Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH, smatra da u Elektroprivredi krivicu za poskupljenje električne energije neopravdano nastoje prebaciti na rudare.

Elektroprivreda BiH danas je izvijestila da će cijene električne energije u sljedećoj godini porasti i do 38 posto. Kao razlog navode usvajanje dva zahtjeva rudara, prvi je izmjena cijene uglja, a drugi je uvezivanje staža rudarima.

“Rudari su posljednji u lancu odgovornosti za poskupljenje struje. Mora se znati da odgovornost za poskupljenje snose Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i uprave rudnika. To je bermudski trougao u kojem nestaje naš elektroenergetski sektor, a štetu zbog toga snose građani i ovo je udar na njihov kućni budžet Revizorski izvještaji rudnika od 2006. do danas pokazuju katastrofalno upravljanje koje je vodio navedeni bermudski trougao”, rekla je.

Iz izvještaja saznajemo, dodaje zastupnica Naše stranke, da su dugovanja za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje te za PDV gomilana decenijama i danas iznose skoro pola milijarde KM.

S obzirom na to da rudari to zdravstveno osiguranje nisu koristili jer im nije bilo uplaćeno, niti ga mogu retroaktivno iskoristiti, taj se dug može i mora oprostiti. Dug za penziono ne može i on mora biti uplaćen.

“Na ovo je upozoravano i prije, ali su preporuke za izlazak iz krize zanemarivane. Iz izvještaja saznajemo da su umjesto modernizacije rudnika uprave birale da direktnim sporazumima unajmljuju mehanizaciju. Istovremeno su na ugovor o djelu zapošljavali rudare. Naprimjer, u rudniku Kreka za iznajmljivanje mehanizacije od četiri privatne firme 2018. godine izdvojeno je tri miliona KM, sve uz kršenje Zakona o javnim nabavkama. S druge strane, za ugovore o djelu s rudarima izdvojeno je dva miliona KM. To pokazuje negativan revizorski izvještaj iz te godine”, dodala je.

Rudnik Kakanj, za koji premijer Novalić kaže da ga je Vlada FBiH spasila od stečaja, 2018. godine imao je akumulirani gubitak više od 117 miliona KM, što je prelazilo njegov osnovni kapital za 25 miliona. Taj rudnik nije spašen od stečaja, on je u stečaju samo se premijer boji da to kaže.

“Krajnje je vrijeme da se podvuče crvena linija pod kriminalno rukovođenje ovim sektorom. S tim u vezi predložili smo automatski otkaz za direktore firmi koje su dobile negativno mišljenje za Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja i/ili Izvještaj o usklađenosti od Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH. Također smo predložili da komercijalne banke uvedu zabranu isplate plata svim firmama koje ne uplaćuju doprinose. Naši prijedlozi su odbijeni, što je poruka da žele nastaviti isto do konačnog uništenja rudnika, ali i rudara”, zaključila je Ćudić.

 

Klix

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...