Povežite se sa nama

COVID-19

COVID 19 i škole – zajednički i neprestani rad umanjuje posljedice pandemije (VIDEO)

Objavljeno

-

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom oktobra asistenciju i saradnju sa odgojno-obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon pripreme, savjetovanja, potom obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u osnovnim i srednjim školama tog kantona, protekle sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama ZDK.

Cilj druge faze je praćenje provođenja mjera za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i kontinuirani rad na povećanju biosigurnosti u školama.

Kako direktor Instituta Senad Huseinagić ističe INZ je poduzeo sve potrebne korake, dao potrebne prijedloge da se uspostavi što bolja biosigurnost u školama.

– Zdravlje djece nam je najvažnije. Treba biti svjestan da se ovakva bolest ne može u potpunosti spriječiti ili eliminisati, ali naš cilj je da ublažimo posljedice prije svega po djecu i roditelje, onda i nastavnike, škole i obrazovni sistem te time pomognemo našem zdravstvenom sistemu da ovaj period prođe sa što manje poteškoća – ističe.

INZ i njegovi Zavod za javno zdravstvo i Služba za školsku higijenu svjesni su da je ponovno otvaranje školskih objekata, tokom pandemije COVID-19, predstavljalo veliku odgovornost uzimajući u obzir da su porodice, naručito djeca i mladi, izloženi mnogim faktorima stresa, fizičkoj distanci i drugim neophodnim mjerama.

Ipak, obrazovanje ima značajnu funkciju u svakom društvu, a škola ima ključnu ulogu i ogroman utjecaj na zdravlje, dobrobit, rast i razvoj učenika te njihovih porodica. Proljeće 2020. godine donijelo je mnoge promjene u društvu općenito, pa tako i u obrazovnom sistemu.

– Institut i Služba za školsku higijenu izdali su dokument pod naslovom ‘Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19’. Cilj te procedure je obezbijediti normalno funkcionisanje odgojno-obrazovnog sistema u školskim objektima, obezbjeđujući biosigurnost i adekvatnu zaštitu zdravlja kako učenika i studenata, tako i nastavnog osoblja i svih zaposlenika – ističe Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U aktuelnoj situaciji sa COVID-19 suštinski je neophodna uska saradnja između zdravstvenog sektora, kao što su u slučaju Zeničko-dobojskog kantona Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Zavod za javno zdravstvo, Služba za školsku higijenu, Služba za epidemiologiju, domovi zdravlja sa svojim higijensko-epidemiološkim službama sa jedne strane i odgojno-obrazovnog sektora, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod, sve osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove sa druge strane.

– Zaposlenici školskih ustanova ulažu napore da ispoštuju sve predviđene mjere iz Procedure. Naravno, svi smo tu da uvijek doprinesemo unaprjeđenju zaštite zdravlja i povećanju biosigurnosti u školama – ističe Hasanica.

Načelnica Službe za epidemiologiju INZ-a Fatima Bašić ističe da se, od ukupnog broja “pozitivnih” slučajeva zaraženih novim koronavirusom COVID-19, najmanji broj odnosi na predškolsku i školsku djecu. To je, kaže, što u skladu s međunarodnim prosjekom.

– Djeca i mladi, i kad su zaraženi, uglavnom ne pokazuju tešku kliničku sliku. Nerijetko, simptoma nema ili su blagi. Međutim, oni šire virus u okolini i dio su “kolektiva” (vrtića, škola, fakulteta) gdje velike grupe mogu proširiti sa osobe na osobu ili još gore sa jedne osobe na više osoba – ističe dr. Bašić.

– O mjerama, problemima u njihovom provođenju, specifičnostima sa kojima se suočavaju, u pripremljenoj video emisiji u produkciji Instituta, govorili su roditelji, nastavnici, pedagozi, direktori škola i fakulteta, ali i Higijensko-epidemioloških službi.

Video je distribuiran školama i fakultetima te objavljen na društvenim mrežama, kao svojevrsan informator i korektiv djelovanja za sve ostale.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Dr. Karamehić: Jedino nam je preostala mehanička zapreka širenju virusa

Objavljeno

-

Od

“Jesen kao godišnje doba pogoduje respiratornim infekcijama, njihovom početku, njihovom lakom širenju zato što ovo doba godine odgovara virusima među kojima je i influenca. Međutim, sada imamo i drugi problem jer je u toku već sedmi-osmi mjesec pandemije koronavirusa, tako da je velika odgovornost na zdravstvenim radnicima, ali i cijeloj populaciji, stanovništvu. Građani se moraju čuvati jer nema vakcine, nema specifičnog lijeka”, poručuje u izjavi za Oslobođenje svjetski stručnjak prof. dr. Jasenko Karamehić, internista subspecijalista kliničke imunologije, upozoravajući stanovništvo na to da se mora pridržavati higijensko-epidemioloških mjera, nositi zaštitnu masku, držati distancu, redovno prati ruke i izbjegavati zatvoreni prostor.
“Jer, jedino nam je, kao vrlo efikasna, preostala ova mehanička zapreka širenju virusa, premda se vrlo brzo nazire vakcina. Desetak možda i više vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja u svijetu i možemo očekivati oko Nove godine, čak i prije nje vakcinu protiv Covid-19”, naglašava Karamehić.

Koliko su navedene epidemiološke mjere dale rezultata, navodi i primjer zemalja Azije, poput Kine, Tajlanda, Singapura, gdje su također imali veliku incidencu Covid-19, a sad je, napominje doktor, praktično i nema.
“Našem stanovništvu bi dobro bilo da se čuva, topli i ne boravi puno u zatvorenim prostorijama, da zrači prostorije nekoliko puta na dan, to su vrlo efikasne, mehaničke mjere, izbjegava se koncentracija virusa u vazduhu, da se vakciniše protiv gripe, jer ako imamo dva zla i više kumulativno, onda je bolje makar jedno zlo eliminisati. Vakcine protiv gripe su se pokazale vrlo efikasnim, one su praktično svele sezonsku gripu na endemičnu brojku”, naglašava dr. Karamehić, smatrajući vakcinaciju kao jedini ispravan način liječenja ovih oboljenja.

​Izražava nadu da će tako biti za mjesec-dva i s vakcinom protiv Covid-19. Savjetuje i da zaposleni s prehladom ne idu na posao, nego ostaju kući, a u slučaju pojave temperature, obavezno da se jave porodičnom ljekaru. Doktor Karamehić primjećuje da se naše stanovništvo ne pridržava puno higijensko-epidemioloških mjera.
“Tu je i pad imuniteta u ovo doba godine i zato je kod nas incidenca u ovolikom porastu. Ljudi su se vratili s godišnjih odmora. Primjera radi, u Neumu su bile krcate plaže, zatim hrvatske plaže isto su bile pune, početak je bio školske godine, a svakodnevno prepuna vozila gradskog prevoza”, naglašava dr. Karamehić.
Brčko distrikt je u petak ugostiteljskim objektima ograničio obavljanje djelatnosti do 23 sata, a petkom, subotom i nedjeljom do 24 sata uz obavezu poštivanja svih važećih preporuka i mjera. Ova mjera na snazi je 15 dana.​

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

COVID-19

EU sistem za razbijanje lanaca zaraze

Objavljeno

-

Od

Evropska komisija je pokrenula sistem koji povezuje nacionalne aplikacije za praćenje kretanja zaraze korona virusom, u najnovijem pokušaju da se uspori širenje pandemije.

Nakon nedavnog testiranja u više zemalja Evropske unije, u sistemu su sada povezane njemačka, irska i italijanska aplikacija, navela je EK.

Komisija je dodala da je te tri aplikacije instaliralo oko 30 miliona ljudi, što predstavlja dvije trećine svih instaliranja u EU, prenosi Beta.

Aplikacije šalju upozorenja

Aplikacije su razvijene da bi razbile lance zaraze tako što ljude upozoravaju ako su bili u blizini zaražene osobe.

Novi sistem osigurava da nacionalne aplikacije budu funkcionalne u svim zemljama koje su voljne pristupiti projektu.

Komisija je navela da aplikacije 20 članica mogu biti povezane putem novog sistema.

Prethodnih sedmica širom EU-a dolazi do skoka broja novozaraženih korona virusom.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije