fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Covestro ušao u pregovore o preuzimanju nacionalne energetske kompanije Emirata

Dionice Covestra porasle su za više od šest posto u Frankfurtu nakon objave da su u toku razgovori s tom firmom iz UAE, u septembru prošle godine.

– Dosadašnje rasprave su pokazale da Covestro i ADNOC generalno mogu postići zajedničko razumijevanje u vezi s ključnim aspektima moguće transakcije – navodi Covestro u saopćenju, prenosi FENA.

Dodaje se da je početna tačka za razgovore bila “moguća cijena ponude” od 62 eura po dionici od ADNOC-a. To bi vrijednost Covestra podiglo na 11,72 milijarde eura, sudeći po proračunu AFP-a.

– U ovom trenutku nema sigurnosti da li će predstojeći pregovori dovesti do sporazuma. Također nema sigurnosti u pogledu konačnih uslova bilo kakvog takvog sporazuma – saopćio je Covestro.

ADNOC je pozdravio odluku Covestra da započne pregovore o svojoj “konačnoj ponudi”, dodajući u saopćenju da se raduje saradnji s njemačkom grupacijom na “brzom napretku” po tom pitanju.

Firmu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vodi sultan Al Jaber, koji je bio predsjedavajući prošlogodišnjih klimatskih pregovora COP28 u Dubaiju.

Njemačka firma, sa sjedištem u Leverkuzenu, ima stručnost u oblastima poput hemijskog recikliranja koje su ključne za budućnost industrije i za koje je ADNOC zainteresiran.

Vitalnu njemačku hemijsku industriju – koja čini oko pet posto BDP-a zemlje, a uključuje i titane poput BASF – u posljednje je vrijeme zahvatila kriza.

Energetski intenzivan sektor teško je pogođen nakon što je Rusija napala Ukrajinu i smanjila isporuke ključnog prirodnog gasa Njemačkoj, prenosi AFP.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...