fbpx

Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu

Vijesti
Pregleda: 21

Etiketiranje neistomišljenika samo je jedan način djelovanja grupe “Samopoštovanje”, čiji članovi aktivno sarađuju s “Principom”. Ranija analiza BIRN-a otkrila je kako su članovi ove dvije organizacije doprinijeli da se ove godine zabrani šetnja tokom obilježavanja Dana bijelih traka kojom se podsjeća na ubistva Bošnjaka u Prijedoru.

Novo istraživanje BIRN-a sada otkriva povezanost vladajuće političke partije Ujedinjena Srpska i zamjenika gradonačelnika Prijedora sa ovim dvjema grupama, kao i finansijsku podršku koju “Princip” uživa iz sredstava Grada Prijedora.

Magistar rudarstva, viši asistent Univerziteta u Banjoj Luci, na doktorskim studijama Univerziteta u Ljubljani i aktuelni zamjenik gradonačelnika Grada Prijedora, Žarko Kovačević podržava rad obje organizacije. Na nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama on se pojavljuje sa članovima ovih organizacija tokom njihovih različitih aktivnosti.

Kovačević je na funkciju zamjenika gradonačelnika došao iz redova Ujedinjene Srpske, političke partije među čijim članovima je najmanje pet osnivača “Principa”.

Miloš Savić, predsjednik “Principa”, ujedno je i predsjednik Aktiva mladih Ujedinjene Srpske u Prijedoru, a zajedno s njim u radu ove stranke učestvuju i potpredsjednik “Principa” Draško Topić, te Tanja Zec, Luka Drljača i Leon Marić, koji se u sudskom spisu ove organizacije navode kao članovi Upravnog odbora. U sudskom spisu, u koji je BIRN napravio uvid, svi oni su navedeni kao osnivači “Principa”.

Savić, Zec i Topić na proteklim su lokalnim izborima bili i kandidati Ujedinjene Srpske u Prijedoru, dok je Drljača za BIRN potvrdio da je član Ujedinjene Srpske, ali je odbio govoriti o svojim aktivnostima u udruženju.

Leon Marić, mladi bokser iz Prijedora, krajem marta ove godine na sastanku Aktiva mladih Ujedinjene Srpske, najavljujući svoju novu borbu u Njemačkoj, izjavio je da će “titulu posvetiti Ujedinjenoj Srpskoj”.

“‘Princip’ je, ustvari, neka fantomska organizacija, koja se samo pojavila u nekom momentu i njena formalnost u suštini nije na neki način ranije uticala na ovaj proces izgradnje te nove kulture sjećanja u Prijedoru”, kaže Branko Ćulibrk, prijedorski aktivista iz Centra za mlade “Kvart”.

Ćulibrk smatra kako su pojedine aktivnosti organizacije “Princip” zapravo “pokušaji sabotiranja Dana bijelih traka”. Ovaj dugogodišnji aktivista pomaže organizovanje Dana bijelih traka, zbog čega “Samopoštovanje” nerijetko njega i “Kvart” spominje u svojim objavama.

Osnivači “Principa” odbili su razgovorati. Miloš Savić je na poziv kazao da se Upravni odbor organizacije složio da ne daju izjave i da će se oglasiti zvaničnom objavom.

Na adresi Ulica Kralja Aleksandra 47 u Prijedoru – na kojoj je, prema sudskim dokumentima, registrovan “Princip” – nalaze se prostorije Gradskog odbora Ujedinjene Srpske. Novinari BIRN-a nisu na adresi uspjeli pronaći bilo kakve naznake da se tu nalaze prostorije “Principa”.

O organizaciji koja je 28. aprila 2021. godine upisana u jedinstveni registar udruženja građana pri Osnovnom sudu u Prijedoru, prvi put se značajnije u medijima pisalo nakon najava da u Prijedoru 31. maja ove godine, na Dan bijelih traka, žele proslaviti rođendane Viktora Orbana, predsjednika Republike Mađarske, i Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, kao i obilježiti pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. BIRN je ranije pisao kako je najava ovih skupova uticala na odluku Policijske uprave Prijedor da organizatorima Dana bijelih traka zabrani održavanje tradicionalne mirne šetnje kroz grad.

Novinari BIRN-a nisu pronašli nikoga od članova “Principa” u najavljeno vrijeme na zakazanom mjestu okupljanja u Prijedoru. Tome je svjedočio i Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece i jedan od organizatora Dana bijelih traka, kojeg je začudilo prisustvo velikog broja pripadnika policije, koja mu je potvrdila da postoji najava ovih događaja.

“Tad sam došao do zaključka i ‘skontao’ sam da je to ciljano, na bijele trake, samo da nam poremete odnose, i shvatio sam, i mi smo u organizacionom odboru shvatili, da je to najvjerovatnije jedan prvi korak da nam se to pokuša iduće godine zabraniti”, pojasnio je Bačić.

“Samopoštovanje” je u ranijim objavama na društvenim mrežama kao jedan od ciljeva postavilo zabranu obilježavanja Dana bijelih traka.

Za Redžića takvi pristupi procesima u društvu dodatno zagađuju samo društvo i međuljudske odnose.

“Potreba da ti praviš polarizaciju na taj način, da banaliziraš ‘Omarsku’ sa Željkom Mitrovićem, da banaliziraš ‘Tomašicu’ sa inauguracijom Aleksandra Vučića, zapravo govori da je tu jedna jaka koheziona veza između tih politika i ‘Tomašice’ i ‘Omarske’”, smatra Redžić.

Gradski novci za negiranje zločina

Izvor

Oznake: ,

Možda vam se svidi

ZVANIČNO JE DISKVALIFIKOVAN: Kristijan se zaletio na njega, obezbjeđenje jedva držalo Golubovića
Sjeverna Makedonija još nije uspjela da nabavi struju za zimu

Morate pročitati