Chelsea bez ijednog Engleza u prvih 11

6

Finale Kupa prvaka u Ateni 1994.Trener Barcelone Johan Cruyff bio je na ogromnim mukama jer su pravila dopuštala samo tri stranca. A on je imao četiri vrhunska – Romarija, Stoičkova, Laudrupa i Koemana. Na kraju se odlučio izostaviti Michaela Laudrupa.

Danas, Maurizzio Sarri i kolega mu Unai Emery nemaju takvih briga. U momčadi može biti stranaca do mile volje. Može ih biti toliko da u prvih jedanaest ne morate imati niti jednog domaćeg igrača. Plastičniji primjer od ovog niste mogli poželjeti. Znači, Sarri je Arsenalu sučelio Arrizabalagu, Christensena, Luiza, Emersona, Azpilicuetu, Jorginha, Kantea, Kovačića, Hazarda, Pedra i Girouda. Točno nula Engleza. 

Kolega Emery ipak osjeća grižnju savjesti što mu je poslodavac Englez pa je našao mjesto za jednog Otočanina. Dika se zove Ainsley Niles-Maitland i ima 21 godinu. Riječ je o igraču koji je ponikao u omladinskoj školi Arsenala, a igra sve pozicije. Kod Wengera je igrao desnog beka i veznog, kod Emeryja lijevog beka… 

Inače, posljednja momčad koja je u finalu jednog europskog natjecanja istrčala bez ijednog domaćeg igrača bio je milanski Inter u finalu Lige prvaka 2010. protiv Bayerna. Jose Mourinho na teren je tada poslao Cesara, Maicona, Lucija, Samuela, Chivua, Zanettija, Cambiassa, Sneijdera, Eto'oa, Milita i Pandeva.

Na utakmici su srušeni ili izjednačeni još poneki rekordi pa je Pedro postao tek peti igrač u povijesti koji je zabijao u finalima Kupa ili Lige prvaka te finalu Kupa Uefa ili Europske lige. Prije njega to je uspjelo Allanu Simonsenu, Hernanu Crespu, Dmitriju Aleničevu i Stevenu Gerrardu.

Arsenal je pak prva momčad koja je u finalu Europske lige primila četiri gola. Posljednji kojima se to dogodilo su također bili Englezi, Middlesbrough je 2006. u tadašnjem finalu Kupa Uefa izgubio 4-0 od Seville. Chelsea je, s druge strane, druga momčad koja je osvojila natjecanje a da nije izgubila niti jednu utakmicu. Imali su 12 pobjeda i tri remija. Prva je bila Manhcester United, koji su 2008. osvojili Ligu prvaka bez poraza. Manchester je tada u finalu pobijedio upravo Chelsea.

I za kraj, Eden Hazard je postao prvi igrač koji je u finalu Lige prvaka za engleski klub zabio dva gola. Prije njega, Mark Hughes je u finalu Kupa pobjednika Kupova 1991. zabio dva gola za Manchester United protiv Barcelone.

Ovdje pročitajte izvorni tekst