fbpx

Četiri izdanja o historiji BiH promovirana u Tuzli

BiH
Pregleda: 97

Dvodnevna naučna konferencija Centra za istraživanje moderne i savremene historije iz Tuzle započela je danas u ovom gradu. Učesnici, iz naše zemlje i zemalja okruženja tematiziraju period koji obuhvata trideset godina, od obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine do danas. A u toku konferencije bit će promovirane i ukupno četiri publikacije koje je ovaj Centar objavio u toku 2022. godine.

Obnova nezavisnosti Bosne i Hercegovine nakon referenduma od kojeg je prošlo trideset godina inspirirala je brojne teme naučne konferencije organizovane u okviru naučnog projekta Historijski pogledi, koji potpisuje Centar za istraživanje moderne i savremene historije. Prvog dana konferencije promovirana su i dva broja istoimenog časopisa.

  • Časopis Historijski pogledi je u više od 40 međunarodnih naučnih baza i u njemu pišu istraživači iz regije, naglašava prof. dr. Izet Šabotić, predsjednik Naučnog odbora Konferencije održane u Tuzli.

Sa ove vremenske distance već se mogu objektivno sagledavati historijski događaji iz devedesetih godina pošlog vijeka, kažu historičari. I oni to čine, svojim naučno. Istraživačkim radovima, od kojih su dva uobličena u knjige također večeras imali svoju promociju. Profesor Sead Selimović autor je knjige koja svjedoči o agresiji i zločinima u Podrinju.

  • Vidimo da su u velikom dijelu ostvareni ciljevi agresije na BiH, da je Podrinje etnički očišćen prostor tako da imate gradova u kojima gotovo da nema Bošnjaka, kazao je ovom prilikom Selimović.

Na konferenciji u Tuzli svoju prvu promociju imala je i knjiga mlađeg autora, magistra Esafa Levića, historičara i kustosa koji je inspiraciju za naučni rad pronašao na području Brčkog u vremenu vladavine Austrougarske.

  • Brčko je jedna od rijetkih sredina koja nije imala monografije i nisu tematski obrađivani periodi tako da radeći u Službi za arhiv u Brčkom imao sam priliku da istražujem, klasificiram i objavim neke dokumente iz doba Autrougarske i Osmanskog perioda, naglasio je prilikom promocije autor.

Naučna konferencija „Historijski pogledi 2022“ traje i sutra kada izlaganja imaju univerzitetski profesori istraživači iz naše zemlje, Crne Gore i Bugarske.

Izvor

Oznake:

Možda vam se svidi

TUGA DO NEBA! Preminuo poznati pjevač, Ćana se oprostila od velikog prijatelja!
Čeferin prozvao FIFA-u: Nadam se da u budućnosti neće više biti zimskih Mundijala

Morate pročitati