fbpx
Vijesti

Cavusoglu nakon sastanka sa ministricom Turković “obećao”: Turska će učiniti sve da se BiH ne vrati u devedesete

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, nakon današnjeg susreta s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, izjavio je kako su mir i stabilnost na Balkanu od izuzetne važnosti te kako to za Turksku nije samo želja već poduzima konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu, javlja Anadolija.

Nakon susreta s Turković u Ankari, Cavusoglu je u ponedjeljak govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Anadolija. 

Formiranje vlasti

“Turska pridaje veliku važnost stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je najveća želja Turske da što prije dođe do formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Još jednom želim ponoviti da smo protiv svih vrsta stranih intervencija u ovaj proces”, naglasio je Cavusoglu.

Istakao je da je Turska među zemljama koje daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

“Prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata od EU, čestitamo na tome. Nadamo se da će uskoro započeti i sa pregovorima. Nadamo se da EU neće zamajavati zemlje Zapadnog Balkana, kao što zamajavaju nas. Također, dajemo snažnu podršku članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u”, podvukao je Cavusoglu, podsječajući kako njegova zemlja djeluje u sastavu misije EUFOR-a Althea te kako je jedna od zemalja koje obezbjeđuje najveći broj vojnika.

Kada je riječ o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima, Cavusoglu je kazao kako Turkiye i BiH jasno koračaju ka zacrtanom cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara. Istovremeno se povećava broj turista, kako bosanskohercegovačkih u Turkiye, tako i turskih koji posjećuju BiH. Kazao je kako se nada da će u najkraćem roku biti priveden kraju i proces oko putovanja s ličnim kartama između Turske i BiH.

Cavusoglu je iznio zabrinutost i zbog sve većeg broja rasističkih napada u BiH.

“Bilo je napada na džamije u Bosni i Hercegovini, učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete”, rekao je Cavasoglu.

Treba podršku svih

Naglasio je kako je veza Turske s Balkanom vrlo jaka te da su to historijske veze.

“Danas, iako neke zapadne zemlje pokušavaju vidjeti Tursku kao konkurenta na Balkanu, mi nikoga ne vidimo kao konkurenta. Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina trebaju podršku svih. Stabilnost na Balkanu nam je izuzetno važna. Mi kada to kažemo to nije samo naša želja već poduzimamo konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu”, kazao je Cauvsoglu, navodeći primjer autoputa Sarajevo – Beograd.

Dodao je na kraju kako je Turska jedna od rijetkih zemalja koja na Balkanu može ravnopravno razgovarati sa svim stranama, bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini ili o drugim državama.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci