fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore u Istanbulu bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da će kontrolni centar za koridor izvoza žitarica iz Ukrajine biti uspostavljen ako ruske i ukrajinske strane postignu dogovor na sastanku koji će se uskoro održati u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako sporazum bude potpisan u Istanbulu, tada bi postojao kontrolni centar koji će biti uspostavljen kao sigurna zona odmah uz ukrajinske teritorijalne vode“, rekao je Cavusoglu tokom konferencije za novinare nakon što se u Ankari sastao s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss.

Podržavajući napore Ujedinjenih naroda, Cavusoglu je također rekao da i Turkiye pokušava riješiti pitanje žitarica s Rusijom i Ukrajinom.

Povodom navoda o ukradenim žitaricama iz Ukrajine, Cavusoglu je naglasio da je Turkiye istražila zemlju porijekla svih navedenih proizvoda i oni su označeni kao ruski.

“Protiv smo uzimanja i ilegalne prodaje žita ili drugih proizvoda iz Ukrajine, uradila to Rusija ili neko drugi. Turkiye ne bi dozvolila takvu nabavku“, poručio je Cavusoglu.

Napominjući da Turkiye ima punu odlučnost po tom pitanju, Cavusoglu je također naveo da ta zemlja neće dozvoliti ulazak takvog žita na njen teritorij.

Britanska ministrica vanjskih poslova Truss je rekla da Velika Britanija i Turkiye rade zajedno na izvlačenju žitarica iz Ukrajine.

Pozdravljajući vodeću ulogu Turkiye u otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, Truss je ukazala na krizu nabavke žitarica, dodajući da će ona imati razorne posljedice ako se ne riješi u narednih mjesec dana.

“Ako se problem ovdje ne riješi, ako se žitarice ne mogu izvući iz ukrajinskih luka, to će izazvati ozbiljnu glad. Smatram da je moguće donijeti neophodne odluke da se to riješi“, rekla je Truss.

 

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...