fbpx
Vijesti

Čanak: Dodika je za ruku doveo Escobar, sada je projekat Kremlja, a Vučić to neće dozvoliti

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije održana je u Ohridu. Premijer Kosova Albin Kurti rekao je kako je optimista da će biti postignut dogovor.

Međutim, ranije nije želio prihvatiti zajednicu srpskih općina, a Vučić rekao kako se Srbija neće usaglasiti s ulaskom Kosova u UN, niti ga na bilo koji način priznati. Za 7 Hayat o odnosima Srbije i Kosova, ali i odnosima u regiji govorio je Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Što se tiče današnjeg sastanka Kurtija i Vučića, Čanak je naveo kako se obojica bore kako da objasne svom biračkom tijelu da su ostali dosljedni principima.

– To otežava postizanje sporazuma, ali je to bilo za očekvati. Srbija nikad neće priznati da je prizanala Kosovo. Očigledno je da se ovdje ne razgovara o samom ugovoru ili sporazumu, nego o njegovoj primjeni. Što se tiče sporazuma, tu je stvar završena. U pitanju je implementacija, a ona podrazumijeva da će se neke stvari tu morati desiti. Vučić će gledati da ubrza procese u Srbiji da vidi kako da se odbrani od ruskog toksičnog utjecaja čije ste simptome mogli vidjeti na ulicama Beograda. Vidjeli ste da se svi silni ‘patrioti’ i desničari u Srbiji jedino bave kako da Crna Gora postane obala srpskog mora i kako da se ruska mornarica tu locira, te kako da se sa Kosovom ne postigne neki dogovor. Maloprije sam se čuo sa prijateljima koji su bili u Ohridu i oni su mi rekli da postoje pomaci, ali to niko ne smije da kaže – ističe Čanak.

Komentarišući odnos Dodika i Vučića, Čanak navodi da bi bilo zanimljivo napraviti rijaliti u kojem bi Dodik i Vučić ostali sami, prenosi Hayat.

– I u toj prostoriji da ostane oružje, pa da vidite ko bi živ izašao. Dodik je projekat Kremlja. On je od alternative Karadžiću i Mladiću, kojeg je za ruku doveo Gabriel Escobar da bude premijer Vlade RS-a bez ikakve podrške, sada postao projekat Kremlja koji treba vremenom da sagricka Vučićevu vlast i da se nametne kao vladar Srba. To je jasna priča, naravno to Vučić neće dozvoliti i zato mu treba širok front otvora i u taj front uvlači Mađare i jedan dio Bošnjaka – govori.

Osvrnuo se i na Dodikove svakodnevne prijetnje i kazao kako je njemu i ljudima oko njega jedino bitno lično bogaćenje i zaštita imetka.

– Prije par dana je Putin proglašen ratnim zločincem za kojim je Međunarodni sud raspisao potjernicu. Ko se bude sa njim mnogo družio, može lako da bude na toj listi. Ako Putin može završiti na međunarodnoj potjernici, zar mislite da Dodik ne može. Ako Rusija izgubi rat u Ukrajini, a izgubit će ga i Dodik će morati tražiti načine kako da preživi i sutra će se grliti sa Escobarom ili sa nekim iz State Departmenta. I on, kad se bude bježalo, prvo će pobjeći u Beograd, a onda u St. Petersburg. Svi oni koji su se kleli u srpstvo, Jugoslaviju, završili su u Moskvi, tako će i Dodik. On je svašta, ali nije glup, ovo ne može da traje zauvijek. Putin mora biti ubijen. Ili će ga ubiti neko od njegovih ili će se ubiti sam – zaključio je.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima