fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BiH

Čampara se sastao s Larsonom: Dolaze dobra vremena za Bosnu i Hercegovinu | RTV TK

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara sastao se danas u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) s višim savjetnikom u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Larsonom, sa kojim je razgovarao o uspostavljanju efikasne policijske strukture u entitetu Federacija BiH.

Čampara je ukazao na nužnu potrebu uspostavljanja efikasne policijske strukture u entitetu Federacija BiH, a koja će biti kapacitirana da odgovori na savremene sigurnosne izazove posebno u kontekstu borbe protiv kriminala i korupcije.

– Mi vjerujemo u Sjedinjene Američke Države koje su naš najvažniji vanjskopolitički partner. Koristim ovu priliku da pozdravim sankcije zvaničnog Washingtona osobama koje narušavaju ustavno-pravni poredak BiH i koje učestvuju u korupciji. Želim vjerovati kako će vaš primjer slijediti i zemlje Evropske unije – poručio je ministar Čampara.

Istakao je da je FMUP zainteresiran da u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH pokrene programe obuke za polaznike Policijske akademije FMUP-a, ali i izradu odgovarajućih priručnika iz oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. 

Larson se zahvalio federalnom ministru na dosadašnjoj saradnji poručujući kako je FMUP dugogodišnji partner Ambasade SAD-a u BiH.

Izrazio je želju da se obrati polaznicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a koji će 24. januara 2022. godine započeti obuku u Policijskoj akademiji FMUP-a, te održi prezentaciju o temi borbe protiv kriminala i korupcije.

– Sjedinjene Američke Države su vaš prijatelj i nama je stalo do Bosne i Hercegovine. Vjerujem da dolaze dobra vremena za BiH – poručio je Larson.

Direktor Policijske akademije FMUP-a Damir Vejo upoznao je Larsona s ulogom Policijske akademije FMUP-a u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, ali i planovima koji se odnose na jačanje policijskih struktura u BiH u dijelu policijske obuke.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o potrebi da se učine maksimalno transparentnim konkursi za prijem policijskih službenika, saopćeno je iz FMUP-a.

(RTVTK/FENA)

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...