Connect with us

Vijesti

BURNO U KALESIJI/ Organizator protesta tvrdi: Specijalna policija je danas bila u kalesijskom BKC-u, spremna da reaguje! Ko je zvao “specijalce” da štite kalesijske vijećnike od građana?

Objavljeno

na

Foto: Ilustracija/BH portal

 

 

Danas je prema očekivanjima bilo burno u Kalesiji.

Kao što je poznato, vijećnici su još prije dva mjeseca izglasali povećanje paušala sa 350 KM na 650 KM. Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća ponovo se trebalo raspravljati o toj sramnoj odluci.

Prvobitno je sjednica bila zakazana za 10 sati, međutim na jutrošnjoj hitnoj sjednici Kolegija OV ona je pomjerena za 12 sati. Kako smo saznali, razlog za pomjeranje početka sjednice je strah vijećnika od građana koji su se okupili na protestima, koji su također bili zakazani za 10 sati.

Kako je u današnjem obraćanju okupljenim građanima rekao Sadik Osmanović Crnjo – vođa i inicijator protesta zbog povećanja vijećničkih paušala, sjednica je pomjerena jer su vijećnici znali da su protesti u MUP-u prijavljeni u vremenu od 10 do 11 sati. Na taj način, pomjeranjem početka sjednice, vijećnici bi izbjegli blizak susret sa građanima.

Večeras se putem svog Facebook profila Osmanović ponovo oglasio te je otkrio građanima da je “neko” tokom održavanja protesta pozvao specijalnu policiju u pomoć da štiti vijećnike i spriječi navodni “rušilački pohod” građana koji su došli na proteste.

“Dok su protesti bili (mirni) i dok sam ja govorio građanima, vlast u Kalesiji je zatražila pomoć od MUP-a. Oko 25-30 specijalaca sa komplet opremom je bilo u zgradi BKC-a Alija Izetbegović. Ko je naručio, ko je procijenio da će biti rušilačkih pohoda na zgradu opštine, koja je bila njihova namjera, zbog koga su angažovali toliki broj specijalaca i na koga…” – naveo je između ostalog Osmanović u objavi putem svog Facebook profila.

Prema njegovim informacijama, specijalna policija je napustila zgradu BKC-a na sporedni ulaz kada su informisani o stanju izvan BKC-a. U tom momentu sjednica OV je uveliko trajala.

IZVOR: SCREENSHOT

Ukoliko se ovo ispostavi kao tačna informacija, onda će sigurno gnjev građana biti još veći. Pored toga, građani će sigurno tražiti odgovore na pitanja ko je zvao specijalce i da li su oni trebali djelovati prema građanima.

Svakako, nejasno je i da li se pojedinci zaista plaše građana ili na ovaj način žele zastrašiti te građane.

Do sada se niko drugi nije oglasio povodom ovih navoda organizatora protesta.

Svakako treba napomenuti da su protesti najavljeni kao mirni i da su protekli na miran način bez i najmanjeg problema.

Podsjećamo, vijećnici su danas odbili prijedlog da se u dnevni red sjednice OV uvrsti Odluka o smanjenju paušala. Njih 16 je bilo “SUZDRŽANO”, a samo 7 vijećnika je bilo “ZA”.

Na taj način, spriječena je rasprava o ovoj temi i vijećnici su sebi obezbijedili paušal od 650 KM bar do naredne sjednice OV kada su najavljeni i novi protesti građana.

 

Oglašavanje

Vijesti

BHRT za 200 KM prodaje Yugu, za 300 kamion bez dokumenata

Objavljeno

na

Od

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) objavila je javni poziv za prodaju rashodovanih vozila ove medijske kuće. Javna prodaja bit će održana 27. oktobra u zgradi RTV doma u Sarajevu.

Između ostalog, državna televizija prodaje više Lada Niva po početnim cijenama od 300 do 1.300. KM, pri čemu najjeftinijoj nedostaje motor.

U ponudi je i više Ford i Volkswagen kombija po cijeni od 1.500 do 2.000 maraka.

Lista vozila koja su u ponudi

Osim putničkih i terenskih, BHRT prodaje i jedno specijalo TV vozilo, kamion Mercedes iz 1982. godine bez dokumenata, po cijeni od 300 KM.

Ljubitelji rariteta imaju priliku od državne televizije kupiti i Zastavin automobil Yugo po cijeni od samo 200 maraka.

U početne cijene nije uračunat PDV.

 

Klix

Nastavite čitati

Vijesti

Prije 18 godina preminuo je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović

Objavljeno

na

Od

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Zbog pripadnosti organizaciji ”Mladi muslimani” Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama.

U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom ”Sarajevskom procesu” osuđen na 14. godina zatvora. U zatvoru je proveo šest godina.

Po izlasku iz zatvora Izetbegović je 1990. godine sa grupom istomišljenika formirao je Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na slobodnim izborima osvojila najviše glasova i kasnije će odigrati ključnu ulogu u odbrani BiH od agresije. Na čelu države i SDA bio je u više mandata.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najutjecajniji španski list, madridski “El Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine, a ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami saučešća su pristigli iz oko 100 zemalja.

Nastavite čitati

Najčitanije