fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Buljubašić o poskupljenju stuje za 10%: Ovo je prvi korak

Prosječno poskupljenje električne energije za domaćinstva iznosi 10,04 posto, a nove cijene počet će se primjenjivati od 1. augusta 2024. godine.

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić izjavio je medijima u Mostaru kako je ovo prvi korak FERK-a prema JP Elektroprivreda BiH nakon dugog niza godina, koji će uskladiti cijene prema krajnim kupcima. 

Rekao je kako je usklađivanje cijena nužno radi očuvanja energetske stabilnosti.

– Da biste imali stabilni energetski sektor vi morati imati stabilno preduzeće. Moramo imati financijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca – kazao je Buljubašić.

Inače, za cijene električne energije u kategoriji domaćinstava doći će do ukupnog prosječnog povećanja cijena 10,04 posto. U kategoriji ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 KV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29 posto. Za kategoriju ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78 posto.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz II. tarifne grupe povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39 posto, za III. i IV. tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07 posto, odnosno 11,07 posto, dok za V. tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13 posto.

Bosna i Hercegovina bi ove godine mogla zabilježiti rekordan minus u razmjeni sa inostranstvom od čak 12 milijardi KM, odnosno milijardu KM više u odnosu na prošlu godinu.

Naime, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle izvoz je bio manji za 8,3 posto. Rezultat je to, između ostalog, neopravdanog povećanja struje privredi u prethodnom periodu, odnosno činjenice da Vlada FBiH i Elektroprivreda BIH nisu ispoštovale argumente privrednika – zašto ne treba dizati cijene za 20%.Novim povećanjem pogotovo će na udaru biti izvoznici koji su već potpisali godišnje ugovore i cijene sa kompanijama u inostranstvu.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...