fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Brojni sadržaji u okviru ‘514. dana Ajvatovice’, svečano otvaranje 14. juna

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „514. Dani Ajvatovice“ bit će održana od 14. do 30. juna i ponudit će bogat program, saopćeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana na platou Ajvatovice u Pruscu.

Ovom prilikom obratili su se predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir-ef. Čavak.

„Drago mi je da svim zainteresovanim možemo najaviti početak ovogodišnje manifestacije, manifestacije koja je vrlo cijenjena, značajna za tradiciju, kulturu, identitet našeg naroda. Dok je to 514. manifestacija, njeno trajanje govori o njenoj važnosti. Ljubitelji Ajvatovice iz svih krajeva naše domovine, ali i izvan domovine, se okupljaju kada se realizuju naši programski sadržaji. Ove godine možemo s radošću najaviti da će biti više od 60 sadržaja, od koji 29 kulturnih, devet vjerskih, devet sportskih, osam edukativnih i šest humanitranih. Bogat program, kvalitetan program i nadamo se interesantan za sve ljubitelje Ajvatovice i ljubitelje dobra, ljubitelje naše tradicije, kulture i domovine“, poručio je muftija Adilović.

I glavni imam Čavak ukazao je na značaj manifestacije, te pozvao sve zainteresovane da prisustvuju programskim sadržajima.

Načelnik Sušić izjavio je da se prema Ajvatovici nastoje odnositi onako kako ona zahtjeva, te da u skladu s tim provode brojne aktivnosti.

„Ove godine smo imali velike investicione radove, kada je u pitanju Donji Vakuf, što će promijeniti sliku grada. Proveli smo još nekoliko projekata koji utječu na smještaj konjanika, ali i ljudi koji posjećuju Ajvatovicu.

Činimo sve da život našim sugrađanima učinimo ugodnijim, a time i svim našim gostima, koji posjećuju Ajvatovicu“, izjavio je on.

Program svečanog otvaranja manifestacije planiran je za petak 14. juna 2024. godine u 19.00 sati na Musalli u Pruscu, a centralni program bit će upriličen u nedjelju 30. juna 2024. godine na platou Ajvatovice, s početkom u 11.00 sati.

U okviru manifestacije planirani su brojni vjerski sadržaji, promocije knjiga, predstave, izložbe, okrugli stolovi, tribine, sportska takmičenja i mnogi drugi sadržaji.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...