fbpx
BiH

Brojne osude napada na aktiviste iz ‘Bh. povorke ponosa’ u Banjaluci

Napadi su povezani sa događajem u organizaciji “Bh. povorke ponosa”, koji je trebalo da se održi večeras u Banjaluci ali ga je policija zabranila, jer su procijenili “da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”.

Novinarka Vanja Stokić, koja je bila na licu mjesta, rekla je za RSE da je tamo bilo oko 20-30 huligana naoružanih šipkama i flašama te da su nosili kapuljače.

Nju su, kaže, udarili u leđa, te je bacili sa jednog zida, kada je razbila lakat, dok su njenog kolegu, koji je zbog povreda završio u hitnoj pomoći, udarali flašom u glavu.

Kaže da je oko 15 aktivista iz “Bh. povorke ponosa” bilo na mjestu za koje su mislili da je sigurno kada je, kaže, policija došla na vrata i rekla “idite iz Banjaluke”.

“Zatim je došla policijska patrola, stala pored, dvije patrole, i onda se pojavila grupa huligana. Njima je neko javio da su oni tu. Policija se sklonila, i onda su oni počeli da tuku sve redom”, priča ona.

“Tu su bile i komšije koji žive u okolnim kućama, izašli su svi u dvorište, pokazivali su huliganima prstom na ljude. Ja sam stala uz te komšije, misleći da će me zaštititi, i onda su pokazali huliganima, ‘e nju’, i onda su i mene ščepali”, rekla je Stokić.

Ona kaže da su našli još jednu patrolu u blizini, rekla da “eno tamo tuku ljude, ali su iz patrole rekli da “to nije njihova stvar”, i da su odbijali da intervenišu.

“Nakon toga smo zvali policijsku stanicu, i ona je poslala nekoliko vozila. Kasnije kad su se vratili na lokaciju, bilo je 6-7 vozila”, priča Vanja.

Dodaje da su otišli u hitnu pomoć ubrzo nakon toga, te su tamo našli druge aktiviste.

Šta kažu u policiji?

Policijskoj upravi Banja Luka je oko 18.45 prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u Krfskoj ulici u Banjaluci, te da rasvjetljavaju krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, saopšteno je iz PU.

Navode “da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana” koja se samoinicijativno tu okupila.

“Jednom oštećenom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjaluci zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije PU Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica”, navedeno je u saopštenju.

Dodaju da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Brojne osude napada

Brojne organizacije i strane ambasade osudile su večerašnji napad u Banja Luci.

“Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banja Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin”, napisali su na twitteru iz Ambasade SAD u BiH.

“OSCEBiH najoštrije osuđuje večerašnji nasilni napad na novinare i aktiviste u BanjaLuci. Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije.”

“Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banja Luci”, napisala je misija EU u BiH.

“Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi.”

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima