fbpx
Vijesti

Broj stradalih u Maroku se popeo na 1.300: Geolozi objasnili zašto je potres toliko smrtonosan

Snažan potres kasno sinoć pogodio je Maroko, u nekoliko marokanskih gradova je uništio pojedine zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove, a prema preliminarnim podacima ministarstva unutarnjih poslova, više od 1.300 osoba je poginulo, a preko 1.200 je u kritičnom stanju.

Marokanski geofizički centar priopćio je da se potres dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7.2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6.8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18.5 kilometara.

Zgrade su se rušile, a teško je pogođen i grad Marakeš.

Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe, izjavila je za središnji Dnevnik HTV-a da je u potresu u Maroku stradalo mnogo ljudi jer je ondje loša gradnja, nije protupotresna. 

– U tom dijelu Maroka gdje se dogodio potres nema protupotresne gradnje. Mnogo je starijih kuća koje su povijesne kuće, koje se nikada nisu zaštitile od potresa, izjavila je Ivančić i dodala da je na tom području i vrlo gusta naseljenost.

Najnoviji potres je rezultat sudara dviju tektonskih ploča. Teško je znati, kaže, hoće li biti i jačih potresa.

– Seizmička aktivnost nije pojačana na svjetskoj razini, ali moramo biti svjesni da živimo na seizmički aktivnom području, istaknula je Ivančić i dodala da je bitno imati protupotresnu gradnju.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima