fbpx
Vijesti

Britanski obavještajci otkrili: Kome Rusi mogu zahvaliti zauzimanje Soledara

Ukrajinske snage su se povukle iz Soledara. Ovu vijest potvrdilo je i britansko Ministarstvo odbrane, bazirajući je na podacima svojih obavještajaca.

Nekoliko dana trajale su borbe za Soledar, koji je predstavljao jednu od važnih strateških tačaka za dalje napredovanje ruskih snaga ka Bakhmutu. Uprkos izuzetnoj žrtvi, a pod neprestanim artiljerijskim udarima, ukrajinske snage su se morale povući iz Soledara.

– U ponedjeljak, do kraja dana ukrajinske snage su se vrlo vjerovatno povukle iz Donbasa, grada Soledara, ostavljajući ga pod kontrolom ruske vojske i plaćeničkih snaga Wagner grupe. Ukrajinske snage su vjerovatno uspostavile nove odbrambene linije na zapadu.

Rusko napredovanje na Soledar prvenstveno su vodile snage Wagner grupe. Ova operacija je imala za cilj da omogući konačno opkoljavanje većeg naselja Bakhmut. Jedan od dva glavna ukrajinska pravca snabdijevanja Bakhmuta sada je pod sve većim pritiskom.

Slike pokazuju da su od početka januara 2023. južni i istočni Bakhmut i dalje bili izloženi intenzivnom artiljerijskom bombardovanju. Ukrajinske snage gotovo sigurno nastavljaju da se brane od ruskih snaga na periferiji grada, stoji u informaciji britanskih obavještajaca.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci