fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Britanci uveliko grade u Crnoj Gori: Najavili ulaganje od 1,4 mlrd eura

Kako su naveli, riječ je o samoodrživim kompleksima čija izgradnja je planirana širom zemlje, a samo u počrtnoj fazi planirano je ulaganje približno 1,4 milijardi eura.

Ministar Janko Odović sastao se sa predstavnicima kompanije FLH-a kako bi razgovarali o ovim ambicioznim planovima za investiranje u rastući turistički sektor u Crnoj Gori.

“FLH planira razvoj jedne čitave zajednice koja će ugostiti 5.000 starijih građana i 3.000 gostiju, uz podršku 2.400 zaposlenih. Ideja investitora jeste izgradnja potpuno samoodrživog sela, koje će proizvoditi sopstvenu vodu, energiju, hranu, uz maksimalno poštovanje prirode, ekoloških principa i održive ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Projekat će prije svega biti posvećen penzionerima, koji će imati mogućnost visokog stepena medicinske zaštite, poboljšanje kvaliteta života kroz aktivnosti i druženje. Ovaj projekat biće prvi u svijetu koji je će biti izgrađen u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

“Početna faza projekta će donijeti investiciju od približno 1,4 milijardi eura, koja će značajno podstaknuti lokalnu ekonomiju stvaranjem mogućnosti zapošljavanja i unapređenjem komunalne infrastrukture. To ujedno znači i radna mjesta za lokalno stanovništvo. Nakon realizacije inicijalne faze, predstavnici FLH su zainteresovani za proširenje koji će imati za cilj da udvostruči početnu investiciju, što će zahtijevati dodatnih milijardu eura ulaganja kao i nova radna mjesta”, izjavio je Odović.

Odović i predstavnici FLH razgovarali su o mogućnostima kako bi se olakšala realizacija projekta, s naglaskom na saradnju sa lokalnim opštinama i Vladom Crne Gore. O značaju ovog projekta govori i činjenica da su cijenjene institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija izrazile interesovanje za učešće u ovom projektu, naglašavajući njegov značaj i potencijal.

Direktor Ajhan Jeginsu, kazao je da je kompanija FLH lider u oblasti ugostiteljstva, te da donosi impresivan portfolio sa preko 50 godina kombinovanog iskustva u 40 zemalja, sa uspješno realizovanih 280 projekata u oblasti razvoja nekretnina, upravljanja projektima, dizajna, master planiranja i upravljanja ugostiteljstvom.

Njihov trenutni fokus je na izgradnji i upravljanju ekoloških i samoodrživih projekata prilagođenih starijim osobama, odraslima, penzionerima i turistima, prenosi Investitor me.

Predložena investicija od strane FLH-a je u skladu sa ciljevima ekonomskog razvoja Crne Gore i ciljevima održivog razvoja UN 2030.

“FLH je izrazio spremnost da ulaže i blizini primorskih opština međutim takođe su zainteresovani i za gradove poput Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Cetinja koji imaju prijatnu klimu i atraktivan ambijent koji podržava razvoj poljoprivrede koja bi bila u fokusu ove investicije kao samoodrživog sistema”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...