fbpx
Vijesti

Bradara o situaciji u Vladi FBiH: Intenzivno se radi na povećanju minimalne plate

Stvari su krenule nabolje u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, smatra to predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Ona to tvrdi uprkos tome što to “u javnosti izgledalo malo”.

Evropski put

– Mi koji smo sudionici tih procesa znamo koliko treba energije da bi neki zakoni bili usuglašeni, da bi dobili potporu u Parlamentarnoj skupštini. U svakom slučaju, mislim da je EU budućnost BiH i što to prije budemo razumjeli i svi se našli na tom putu, mislim da će nam svima biti bolje i lakše za sve, kazala je Bradara u razgovoru za Fenu. 

Ona ovakav stav o boljitku, kako kaže, temelji na informacijama iz Evropske unije kao bh. partnera i trenutnim aktivnostima na nivou Vijeća ministara, kao i Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednica Federacije ističe da je aktuelno više od 30 aktivnih mjera i tačaka akcionog plana koje treba da donese BiH, kao i da se u određenim momentima aktivira koordinacijski mehanizam te je njeno mišljenje da je Federacija spremna za učešće u svim procesima.

– Zakoni koji se donose ovih dana su na razini BiH. Vlada FBiH priprema svoj akcioni plan prilagođen akcionom planu BiH. U svakom slučaju, svi smo opredijeljeni za evropski put i mislim da tu neće biti nekih velikih zapreka kazala je.

Komentarišući rad aktuelnog Federalnog parlamenta i Vlade, Bradara napominje da je Vlada formirana početkom maja i da učinci stoga mogu biti samo naizgled mali, ali važno je da konsenzus u Federaciji postoji, jako puno se razgovora, bez sporenja, uz jednoglasno donošenje odluka i kratko odgađanje odlučivanja o pitanjima o kojima trenutno nema zajedničkog stava.

– Poznato mi je da svi ministri intenzivno rade u svojim resorima, da se pripremaju određeni zakoni koji moraju biti usuglašeni, jer u Federaciji postoje podijeljene nadležnosti. Ne treba nam da donosimo zakone koji neće proći u oba parlamentarna doma ili će pasti na Ustavnom sudu. Imamo određeni zastoj i probleme zbog opstrukcija kolega iz opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali vjerujem da će u narednom periodu niz zakona doći u Zastupnički dom i Dom naroda i da će način na koji se zakoni utvrđuju u Vladi osigurati prohodnost i u oba doma, rekla je Bradara.

U Federaciji BiH se, kako je navela, intenzivno radi na povećanju minimalne plate, uvjetima za domaće i strane investicije, unapređenju socijalnog statusa svih stanovnika, razvoju pojedinih zapostavljenih privrednih grana prvenstveno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i turizma, važnih segmenata koji dosad nisu bili dovoljno razvijeni.

Nadležnosti

Bradara se osvrnula i na sastanak koji su ona i dva potpredsjednika Federacije nedavno imali s Komisijom za vrijednosne papire FBiH, kada su razmijenjene sve informacije o problemima vezanim za funkcionisanje tog tijela, koji na koncu utiču i na tržište kapitala.

– Svjesni smo mi problema unutar Komisije. Dali smo im to do znanja i izrazili želju da problemi budu riješeni što prije skrećući pažnju da niko ne može uzimati ničije ustavne i zakonske nadležnosti, izjavila je Bradara, najavljujući još jedan sastanak sa svim članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima