Povežite se sa nama

Biznis

Bošnjak: Poslovni odnos s Mađarskom prerastao u prijateljski

Objavljeno

-

Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, održat će se od 31. ožujka do 4. travnja, a zemlja partner je Republika Mađarska, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi.

I ove godine sajam će tradicionalno ugostiti zemlje okruženja, šire regije te izlagače iz zemalja Europske unije, a najviše izlagača dolazi iz BiH i Mađarske, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

– Republika Mađarska prisutna je na našem sajmu od samih njegovih početaka. Mogu slobodno kazati da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski – kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Proteklih godina Mostarski sajam značajno je proširio svoj konferencijski program, s naglaskom na B2B razgovore.

– Ove godine planirana je velika međunarodna B2B konferencija, koja će biti održana u organizaciji Tehnološkog parka Intera i gospodarskih komora BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore – istaknula je Bošnjak.

Zemlja partner Mađarska bit će prisutna na tisuću četvornih metara, od ukupno 30.000 četvornih metara izložbenog prostora sajma. Za sada prijavljeno je oko 800 izlagača, a među njima se očekuje 27 mađarskih kompanija, koje će se predstaviti na nacionalnom štandu iz sektora zdravstvene industrije, prehrambene, strojarske i kompjuterske tehnologije i turizma.

Iz Agencije za promociju mađarskog izvoza poručuju kako će na sajmu sudjelovati i mađarska Agencija za agrarni marketing koja će predstavit kuhinju s mađarskim specijalitetima, a organizirat će i degustaciju mađarskih vina.

– Mađarskoj je ogromna čast što će biti država partner ovogodišnjeg mostarskoga gospodarskog sajma, pogotovo jer ćemo na taj način biti nasljednici država kao što su Kina, Turska, Hrvatska i Srbija, koje spadaju među najvažnije trgovinske i ekonomske partnere BiH – kazao je veleposlanik Republike Mađarske u BiH Krisztian Posa.

On je podsjetio da su bilateralni odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima odlični što, po njegovim riječima, dokazuju i učestali sastanci dviju država, te činjenica da ne postoji ni jedno otvoreno pitanje između dvije države.

Posa je napomenuo da je Mađarska deseti najznačajniji trgovinski partner BiH i da bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste.

– Prema našim službenim statističkim podacima, vrijednost bilateralne robne razmjene između BiH i Mađarske je u 2018. godini iznosila 508 milijuna eura, što predstavlja rast od 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Tendencija rasta je nastavljena i 2019. godini – dodao je Posa.

U strukturi mađarskog izvoza prevladavaju proizvodi s velikom dodanom vrijednošću kao što su strojevi, električni aparati i vozila, a značajan dio zauzimaju i žitarice te farmaceutski proizvodi.

BiH u Mađarsku prvenstveno izvozi proizvode od aluminija i čelika, aluminijev hidroksid i obuću.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić dodao je kako postoji prostor za dodatno širenje gospodarske suradnje.

– S obzirom da između dviju država, Mađarske i BiH, nema otvorenih pitanja niti prijepora, smatram da ima još mogućnosti i prostora za gospodarsku suradnju, i to u autoindustriji, IT sektoru, poljoprivredi i turizmu – naglasio je Šantić.

Oglašavanje

Biznis

Drugi preventivni zastoj TE Stanari u ovoj godini

Objavljeno

-

Od

Termoelektrana Stanari počinje sutra drugi preventivni zastoj predviđen godišnjim planom proizvodnje u 2020. godini, saopćeno je iz kompanije.

Tokom zastoja će biti izvršen pregled i servis dijelova kotlovskog i turbinskog postrojenja, kao i dijela pomoćnih sistema. Radove će obaviti radnici EFT Rudnika i Termoelektrane Stanari uz angažovanje radnika izvođačkih kompanija iz okruženja. Planirano trajanje zastoja je 10 do 12 dana.

Bez obzira na epidemiju COVID-19, kompanija EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari radi u skladu sa godišnjim planom proizvodnje i od početka 2020.godine bilježi proizvodnju od 900 000 MWh električne energije i oko 1 milion tona uglja što je, u potpunosti, u skladu sa planiranom dinamikom, navodi se u saopćenju.

Nastavite čitati

Biznis

Ponovo nove cijene na pumpama širom BiH: Gorivo skuplje do 20 feninga

Objavljeno

-

Od

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je Almir Bečarević, stručnjak za energente.

“Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević.

Smatra da se u narednom periodu ne očekuje da dođe do velikog skoka cijena nafte.

“Ovo povećanje cijena je maksimum za neki naredni period, mada ima prognoza i da bi moglo da dođe do pada cijene nafte”, pojasnio je za “Nezavisne” Bečarević”.

Prema njegovim riječima, postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom BiH, pa čak i do 30 feninga od pumpe do pumpe.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, tvrdi da bi cijene po litru goriva u julu i avgustu mogle premašiti i one cijene koje su bile prije pandemije virusa korona.

“U proteklih sedam dana cijena goriva sa 1,36 KM, koja je bila ovdje u Banjaluci, otišla je na 1,49 KM, sada već vidimo da je na pojedinim pumpama ta cijena 1,54 KM. Na sreću, situacija sa pandemijom virusa korona se smiruje, ali time se sada troše veće količine goriva i mi očekujemo da će cijene goriva premašiti one koje su bile prije pandemije. Bilo bi dobro da se ne obistine moje predviđanje i naše pretpostavke, ali mislim da će u julu i početkom avgusta gorivo otići na čak iznad 2,5 KM”, tvrdi Grbić.

On kaže da će takva situacija predstavljati ogroman problem, kako za građane, tako i za prevoznike.

“Činjenica je da u proteklom periodu nije bilo potražnje goriva i da su cijene bile niže na svjetskom tržištu nego što su sada. Svjedoci smo da avio-saobraćaj nije funkcionisao i da veliki potrošači nisu koristili gorivo. Sada počinju s radom industrija, proizvodnja, autobuski i avio-prevoz, normalno je da će se povećati time potrošnja goriva, kao i potražnja za njim”, ističe Grbić.

On kaže da distributeri nafte imaju mogućnost slobodnog formiranja cijene i da svako poskupljenje nafte jedva čekaju da dignu cijenu goriva, kao i da je državi u interesu da cijene goriva budu veće zbog akciza.

Dodaje da je cijena goriva u RS na pojedinim pumpama bila i po 1,30 KM. Ta je bila prihvatljiva i normalna cijena za današnji standard i poslovanje prevoznika, međutim, kako Grbić tvrdi, oni to, nažalost, nisu mogli iskoristiti, jer nisu imali dovoljno posla.

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošle sedmice, četvrti put zaredom, budući da su mnoge zemlje postupno pokrenule privredne aktivnosti i povećale potražnju.

Na jednoj od banjalučkih pumpi juče su rekli da je cijena litra dizela 1,55 KM, dok kvalitetniji dizel košta 1,65 KM po litru. Cijena litra benzina je, prema njihovim riječima, takođe 1,55 KM, dok kvalitetniji benzin košta 2,19 KM po litru. Za razliku od cijene dizela i benzina, cijena auto-gasa je 0,89 KM.

Na drugim pumpama cijene su slične i variraju u visini od 0,05 do 0,10 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene su u prosjeku niže oko 0,10 KM, te litra dizela košta oko 1,45 KM, a ista cijena je benzina, dok je cijena kvalitetnijeg dizela 1,67 KM, a kvalitetniji benzin košta 2,15.

“U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku oko 0,05 KM”, kažu sa jedne od bijeljinskih pumpi.

Nastavite čitati

Najčitanije