fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

Bosanska Aja Sofija: Bihaćka Fethija džamija nekad je bila crkva

Ima onih posebnih građevina čiji životni put izlazi iz mrtve prirode i postaje životniji nego neka druga struktura od kamena, drveta i željeza. Jedna od takvih je bihaćka džamije Fethija, najstarija gotička građevina u našoj zemlji, objekat koji je izvorno bio crkva.

Kalemljenjem jedne prirode na drugu obično nestaje nešto novo, drugačije i svježe, nastaje posve orginalna struktura, drugačija od drugih. Od 2.822 džamije u Bosni i Hercegovini nema posebnije od one na trgu Džemaludina Čauševića u Bihaću.

Fethija džamija sagrađena je davne 1.266. godine kao crkva svetog Ante Padovanskog, u gotičkom stilu te je i jedna od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u ovom arhitektonskom stilu.

Osmanska vojska, koju predvodi segedinski sandžak-beg Hasan-paša Predojević, zauzima Bihać juna mjeseca 1592. godine i tad crkva postaje džamija. Takva je bila praksa i šire, slično se desilo u s crkvom u Beogradu 1521., pa sa crkvom sv. Luke u Jajcu, sv. Petra u Livnu, sv. Barbare u Bihaću, pa tako i sa crkvom sv. Ante u Bihaću. Zato je ponijela ime Fethija (Osvojena).

Gotički zvonik osmerougaonog oblika služio je kao munara do 1.863. godine, kad je zbog dotrajalosti srušen i zamjenjen sadašnjom munarom. Unutrašnje dimenzije objekta iznose 20,80 metara dužine i 9,13 metara širine.

Svojom arhitekturom i drugačijim izgledom Fethija je utjecala na oblikovanje džamija u Krajini, stvaranje nešto izduženijeg prostora za molitvu, primjena izduženih pravougaonih prozora…

Na Fethiji džamiji nalaze se dva natpisa. Stariji je smješten u podnožju munare i isklesan u kamenoj ploči veličine. Ispod toga je manja ploča sa datumom. Tekst glasi: “Za blagorodne vladavine prvaka svijetle otomanske porodice, zaštitnika vjere, uzdržavatelja gradova, našeg gospodina sultana Abdul-Aziz-hana, sagrađena je ova munara, kojoj primjera nema i obnovljena časna džamija”.

Na manjoj ploči nad ulazom u džamiju nalazi se sljedeći natpis: “Ja Fettah! Ova časna džamija bijaše uveliko potrebna opravci pa je uz finansijsku pomoć države i pomoć ehalije obnovljen njezin krov i unutrašnjost njezina u potpunosti oslikana i ukrašena. Obnova sretno dovršena 1312. godine (1894.)”

Putnici namjernici stoljećima su se divili i čudili neobičnoj bišćanskoj džamiji, njenom elegantnom kamenu, izduženim gotičkim prozorima i ulaznom portalu koji i danas podsjeća na vrijeme i svrhu izvorne građevine.

I danas u Bihaću zateći ćete putnike iz daleka, turiste ili migrante, kako se dive i čude, sve u isto vrijeme, džamiji kakve sve do Stambola nema takve, pravoj bosanskoj Aja Sofiji.

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Arjan Tase, bivši policijski načelnik u albanskom gradu Himare, osumnjičen je za ubistvo 7-godišnje djevojčice Jonade Avdie. Sumnjiči ga se da je djevojčicu ubio...

Vijesti

Na Trgu slobode u Novom Sadu održava se državna manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije...

Biznis

U narednom periodu Tuzla bi mogla postati bogatija za kapitalnu investiciju kompanije iz Njemačke koja bi prema prvim najavama mogla da zaposli oko 2.500...

Magazin

Sigurno vam se dešavalo da na satu ugledate 22:22. Možda niste znali, ali ovo je moćna poruka svemira. Evo šta bi bilo dobro da...