fbpx

Booking se nagodio s Italijom u sporu oko poreznog duga većeg od 150 milijuna eura

od Urednik

Digitalna platforma za posredovanje u najmu smještaja Booking.com nagodila se s italijanskim poreznim vlastima kako bi zaključila dugogodišnji spor o poreznom dugu od 153 miliona eura.

Nizozemska kompanija pristala je platiti 94 miliona eura poreza na dodanu vrijednost (PDV) i time je spor okončan, objavio je ured italijanskog državnog tužilaštva.

Mnogi iznajmljivači oglašavaju smještaj na Booking.comu ne prijavljujući djelatnost poreznim vlastima, koje ističu da porez mora naplatiti digitalna platforma.

Spor obuhvaća najam na Booking.comu u razdoblju od 2013. do 2019. godine i procijenjeni porezni dug kompanije od 153 miliona eura.

Booking.com je saopćio da je zadovoljan nagodbom.

Italijanske porezne vlasti istražuju i moguće izbjegavanje poreznih obaveza digitalne platforme Airbnb.

Prošle sedmice italijanski sudac naložio je u sklopu istrage zapljenu 779.5 miliona eura evropske podružnice Airbnb-ja i njezina tri bivša zvaničnika.

Državni tužioci sumnjaju na to da Airbnb u razdoblju od 2017. do 2021. nije iznajmljivačima naplaćivao porez od 21 posto i doznačivao iznose italijanskim poreznim vlastima.

Aibnb je pokušao osporiti italijanski zakon o oporezivanju najma pred evropskim sudom, koji je presudio u korist vlade u Rimu.

Vlada premijerke Giorgije Meloni planira postrožiti naplatu poreza za kratkoročni najam nekretnina i najavljuje podizanje porezne stope s 21 na 26 posto za iznajmljivače koji na tržištu nude više nekretnina.

(Biznis.ba/HINA)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.