fbpx
Vijesti

Bolna sjećanja na silovanja, zlostavljanja i ubistva u Rogatici 1992. godine

“Osam ih je odvedeno to jutro u transporteru. Saznali smo da su ih odveli sviju u Seljane. Transporter je došao, sve su im psovali majku”, kaže Hodžić, koja je nakon rata posmrtne ostatke djece i supruga pronašla u grobnici na Dizdarevoj njivi u selu Plješevica.

“To sam ih jutro vidjela, pa kažem, da bar djecu zagrlih i poljubih, nego ništa. I nikad ih više nisam ni vidjela. Mrtve jedino”, govori.

Pola mjeseca je po gradu, koji je u to vrijeme granatiran, pokušavala saznati njihovu sudbinu, a onda je 19. juna, sa snahom i maloljetnim unukom, zatočena u Srednjoškolski centar s drugim ženama, djecom i starijim osobama.

“Jedanaesti dan su nas potrpali u autobuse. Ti su se ljudi ukočili, nisu mogli sići niz stepenice. Poredali smo se. Ja snahu raščupaj i pokrijem je džemperom nakim, u ćošak je ovako stavi, a dijete – prostri mu pola deke, pola ga pokrij. Svaku veče su dolazili, palili bateriju, hoće li nas izvesti da nas siluju, neće li”, priča Hodžić, koja danas živi sama u Sarajevu.

Nekadašnji profesor u Srednjoškolskom centru Nazif Zimić kaže da zbog zločina koji su se desili u ovom objektu, ne želi više kročiti nogom u njega.

“Jedan od najvećih logora je bio ‘Rasadnik’. Dva možda najmonstruoznija zločina – jedan je da je jedan od upravnika tog logora sjekao čovjeka motorkom; drugog čovjeka je sjekao sjekirom. Mučeni su ljudi, vođeni na prisilni rad, vođeni na žive štitove. U Srednjoškolskom centru je bio poligon za silovanje”, govori on za Detektor.

Zaštićeni svjedok je na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osuđenom na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, govorio o neljudskom tretmanu u Srednjoškolskom centru, gdje je bio zatvoren od maja 1992. sa svojom porodicom.

“Moja porodica je doživjela strašne golgote. Moja kćerka je tada 1992. godine – sa sedam i po godina – silovana. I to nekoliko puta. Moj sin, koji je imao 13 godina, silovan je mjesecima, i to najviše boli. Silovali su i mene, ali to sam nekako progutao, ali kad su djeca u pitanju, teško”, kazao je on, dodavši da je i njegova supruga bila odvođena, ali da o tome nikada nisu razgovarali.

U haškim presudama se navodi da od marta 1992. godine naoružani lokalni Srbi i pripadnici Jugoslovenske narodne armije, uključujući Užički korpus i paravojnu jedinicu, pljačkaju, šikaniraju i zlostavljaju Bošnjake na rogatičkom području.

Rogatičani i mještani okolnih sela zatvarani su i u druge objekte – “Sladaru”, Crkveni dom te poljoprivredno dobro “Rasadnik”.

Potraga za nestalim Rogatičanima ostavljena u amanet mlađim generacijama

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima