Povežite se sa nama

Lifestyle

Bogat program ovogodišnjeg Mostarskog ljeta (VIDEO)

Objavljeno

-

Manifestacija “Mostarsko ljeto 2020” počinje u petak, 17. srpnja predstavom “Ay Carmela”, redatelja Roberta Raponje u 21 sat u Centru za kulturu Mostar.

Ovogodišnja manifestacija održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera te su s današnje konferencije za novinare predstavnici pet kulturnih institucija Mostara pozvali građane da održavaju distancu i na programe dolaze s maskom.

U sklopu spomenute manifestacije održat će se 26 različitih kulturnih sadržaja iz oblasti kazališne, glazbene, likovne, poetske i scenske umjetnosti. Domaćini će tako ugostiti sudionike iz cijele BiH.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić naveo je kako su pripremili 10 programa i to 2 koncerta – tradicionalni koncert Mostarskih kiša i Adrijan Tarčuki koji će prirediti večer klasične gitare, te dvije promocije knjige: “Moja generacija”, autora Avde Hume i knjiga “Priče o dobrim ljudima”, autora Milana Račića. Također upriličit će se tri izložbe fotografije “Ljepota različitosti”, autorice Sonje Marić, “U vodi svijet”, s foto natječaja, te “Ljepote juga”, autora Alana Hadžića.

I na kraju, održat će se likovne izložbe Alise Teletović, druga je izložba “Izgubljena zemlja Lemurija”, autora Aleksandra Kokotovića, a treća dječjeg vrtića “Ciciban” na temu Stari most i to su do sada namlađi sudionici od tri do šest godina, pojasnio je Suljić.

Zanimljive sadržaje pripremila je i Narodna biblioteka Mostar.

Direktor spomenute ustanove Rasim Prguda kazao je kako su ove godine pripremili tri sadržaja koja će se održavati u Avliji Narodne biblioteke Mostar, u mostarskom naselju Luka.

Druženje i razgovor s dječjom književnicom Elmirom Helać-Mekić planirano je za 21. srpnja u 19.30 sati. Druga manifestacija planirana je za 28. srpnja u 20 sati, a riječ je o promociji knjige “Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića”, autorice Dijane Hadžizukić te izložba pod nazivom “Mustafa Ćeman u vremenu i njegova suradnja s Hamidom Dizdarom”, autora Esmira Bašića održat će se 6. kolovoza u 20 sati, istaknuo je Prguda.

Direktor Muzeja Hercegovina Asim Krhan istaknuo je kako je Muzej pripremio četiri sadržaja koja će se održati na otvorenome, u Avliji kuće Džemala Bijedića.

“Pošto je ove godine 70-ta godišnjica rada Muzeja Hercegovina opredijelili smo se da predstavimo nekoliko sadržaja iz naših zbirki iz bogatog fundusa. Jedna se odnosi na arheološku zbirku te je pripremljena izložba vezana za tragove kasno anktičke dekorartivne umjetnosti rađene u kamenu i upriličit će se 12. kolovoza u 19.30 sati”, kazao je Krhan.

Također, upriličit će se 10. kolovoza u 19 sati izložba informativnog plakata u Mostaru iz razdoblja socijalističke Jugoslavije gdje je plakat predstavljen kao politički medij u kontekstu socijalizma. Predstavit će se i “Časopis za kulturno i historijsko naslijeđe br.18” koa i digitalna izdanja svih ranijih brojeva 23. srpnja u 20.30 sati.

Direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš kazao je kako su pripremili tri programa koja će se održati u velikoj dvorani Pozorišta lutaka. Istaknuo je kako će rezervacije za sva tri događaja biti neophodne zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

Riječ je o predstavama namijenjenim za djecu i odrasle.

Prva predstava je 19. srpnja u 11 sati u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, a riječ je o predstavi pod nazivom “O nježnosti”, čija je autorica i redateljca Ines Pašić. Druga predstava dolazi iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a riječ je o predstavi “Ježeva kućica”, u režiji Miroljuba Mijatovića koja će se održati 19. srpnja u 20 sati. Predstava Pozorišta mladih Sarajevo  “Tobija”, u režiji Maria Drmaća održat će se 28. kolovoza u 20 sati.

Značajan dio programa pripremilo je i Narodno pozorište Mostar.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović osvrnuo se na pandemiju koja, kako je kazao, ima itekakvog utjecaja na sadržaj programa, način organizacije i strukturu. Iz tog razloga, kako je naveo, većina sadržaja se održava na otvorenom. Izrazio je uvjerenje da će publika, iako je manji broj sadržaja, imati razloga uživati u onome što je pripremljeno.

Ovogodišnje Mostarsko ljeto završava 28. kolovoza dječjom predstavom “Tobija”, redatelja Maria Drmaća, u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati.

Inače, kulturnu manifestaciju “Mostarsko ljeto” organizira pet institucija kulture u Mostaru i to Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka Mostar.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Ljetni osvježavajući smoothie

Objavljeno

-

Od

Sastojci

  • 1/2 nasjeckanog ananasa
  • 1 naranča
  • 1 šalica vode
  • 1 nasjeckani kivi
  • 1 banana
  • 1 žlica meda

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiješajte.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Smokve, novi brend istočne Hercegovine

Objavljeno

-

Od

Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže Ženskom centru iz Trebinja da započne uzgoj organske smokve. Centar će uspostaviti prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a ona će raditi u korist ranjivih žena.

Menadžer Ženskog centra iz Trebinja Ljiljana Čičković je kazala da to što rade predstavlja vizionarski projekat.

– Dosad je naš kraj zemlje bio poznat po vinu, medu i siru i mislimo da je došlo vrijeme da i smokve postanu brend istočne Hercegovine – dodala je Čičković.

Smokva je kultura koja nema škarta i ona ne zahtijeva preveliku pažnje tokom cijele godine. Za njen plantažni uzgoj je jako važna mikro lokacija, podoban sastav zemljišta i mediteranska klima. Čičković je navela da upravo to imaju zbog čega su Trebinje i veći dio Hercegovine pogodni za razvoj smokarstva.

– Mi ćemo uspostaviti prvu organsku plantažu smokve u BiH, i što je još važnije, ta plantaža će raditi za dobrobit žena, prvenstveno žena žrtava porodičnog nasilja – kazala je Čičković.

Ideja za pokretanje proizvodnje organske smokve rodila se 2016. godine i već tada je Ženski centar uspostavio Društvenu zadrugu Smokvica. Njene članice su deset žena i djevojaka koje su žrtve porodičnog nasilja sa malim ili nikakvim prihodima.

Čičković i njene kolege su mentori članicama zadruge. Kako bi im pomogli u resocijalizaciji i ekonomski ih osnažili, centar uključuje zadrugarke u različite poljoprivredne i ekonomske aktivnosti, a sve to u pripremi za pravu stvar, upravljanje plantažom.

Zadruga Smokvica je 2019. godine uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republike Srpske i Grada Trebinje dobila pod dugogodišnji zakup devet hektara zemljišta u blizini Trebinja. Oni će ovo zemljište, kroz nekoliko faza, pretvoriti u prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a drugi po veličini u regionu.

Trebinje: U aprilu prve sadnice smokve na najvećoj organskoj ...

– Zemljište koje smo dobili je bilo jako zahtjevno za pripremu, obraslo u gust šikaru i puno kamenja.  I baš kad smo trebali obaviti završne radove za sadnju smokve, izbila je pandemija. Morali smo odgoditi naše aktivnosti, ali nismo odustali. Umjesto proljetne sadnje, obavićemo jesenju sadnju. Do kraja novembra ove godine, posadićemo oko 700 stabala smokve na tri hektara zemlje, i to je tek početak, odnosno prva faza – navela je Čičković dodajući da će zadruga pri zapošljavanju stalnih i sezonskih radnika na farmi dati prednost ženama, te da će se profit koji farma ostvari koristiti da se pomogne ženama žrtvama nasilja, tj. zadrugarkama.

Uzgajanje organske smokve nije nešto što treba uzeti za gotovo, a oni koji se time namjeravaju baviti imaju puno toga za naučiti. Na primjer, prvih 700 stabala smokve, koja će biti posađena, stara su dvije godine. Ipak, trebaće još tri godine uzgoja na plantaži da bi se ta stabla mogla početi smatrati organskim.

– Naša farma će biti prva organska farma smokvi u BiH i mi želimo da je napravimo da bude reprezentativna. Stoga smo odlučili učiti od najboljih, a vodeći eksperti na tom polju su iz Rovinja u Hrvatskoj, gdje se uzgajaju 52 vrste smokve –  kazala je Čičković.

Uz smokve se lakše uči i pamti, pomaže kod depresije i PMS-a

Nakon dodjele zemljišta i pokretanja melioracije, u decembru 2019. godine, Ženski centar Trebinje uputio je Sweden/USAID FARMA II projektu zahtjev za dodjelu nepovratnih sredstva kojim bi finansirali odlazak na obuku o uzgoju i preradi organske smokve u Rovinju za četri predstavnika Ženskog centra i zadruge.  Dodjela sredstava je odobrena i tik pred izbijajne pandemije, u februaru 2020., četvorka je uspjela otići u Rovinj.

Sredstva su također trebala biti korištena i za organizovanje obuke u Trebinju za 20 učesnika. Tokom ove obuke, četvorka, uz podršku predavača i mentora iz Rovinja, trebala je  prenijeti svoja novostečena znanja onim koji su zainteresovani. Ova aktivnost se zbog pandemije morala odložiti, ali je ipak održana krajem juna, a mentor iz Rovinja je u njoj učestvovao putem video linka.

– Predavači sa kojima smo radili u Hrvatskoj su jako stručni, a znanje koje su oni prenijeli na sve nas će nam pomoći da uzgojimo naše autohtone sorte hercegovačkih smokava – dodala je Čičković.

Uskoro realizacija projekta podizanja plantaže smokve ...

Učesnici obuke u Trebinju su izabrani putem javnog poziva. Iako oni nisu članice udruženja Smokvica, njima će biti ponuđeno da sarađuju sa udruženjem kao kooperanti.

– Upravljanje plantažom zahtjeva dosta vremena i truda. Stablima smokve treba sedam do osam godina da se potpuno razviju i počnu davati dovoljno plodova. Kada do toga dođe, mi ćemo se posvetiti proizvodnji proizvoda od smokve sa dodanom vrijednošću i naravno diverzifikaciji proizvoda. Do tada ćemo posaditi još šest hektara, i pokušaćemo uključiti što veći broj ranjivih žena u rad na plantaži. Također ćemo pokušati  motivisati male poljoprivrednike iz Trebinja da i sami počnu sa proizvodnjom, i postanu naši kooperanti. Sve ovo će učiniti da naša vizija postane realnost, i da smokve postanu novi brend  istočne Hercegovine – zaključila je Čičković, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projekta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije