Povežite se sa nama

COVID-19

BMW počinje proizvoditi zaštitne maske

Objavljeno

-

Njemački proizvođač automobila BMW počet će proizvoditi maske za lice kako bi zaštitio vlastito osoblje i javnost od širenja novog koronavirusa, izjavio je u srijedu izvršni direktor Oliver Zipse.

Rekao  je da će BMW uskoro moći da proizvede nekoliko stotina hiljada maski dnevno, prenosi Reuters.

Kompanija je već isporučila vladi 100.000 maski iz vlastitih zaliha, u srijedu su im poslali još 50.000 maski i milion medicinskih rukavica, a još milion maski planiraju proizvesti i isporučiti u naredne dvije sedmice.

BMW je u ponedjeljak saopćio da se obustava proizvodnje u njihovim fabrikama produžava za dvije sedmice, do 30. aprila.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Vijesti.ba

Oglašavanje

COVID-19

Cijela porodica u Nevesinju pozitivna: Zet donio koronu na slavu

Objavljeno

-

Od

Virus korona na području istočne Hercegovine ne posustaje, a među novozaraženima je i jedna nevesinjska porodica, za koju se sumnja da im je „kovid 19“ za Đurđevdan donio zet iz Gacka.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže za “Glas Srpske” da je broj zaraženih skočio taman kada su mislili da se kraj epidemije nazire.

„Sve se odigralo na Đurđevdan. Čovjek iz Gacka koji je oženjen iz te nevesinjske porodice i došao na slavu kod njih u selo i eto novi problemi. Ispituje se da li je on znao da je zaražen ili nije“, rekao je Avdalović i dodao da je ukupno zaraženo 26 Nevesinjaca.

Naglasio je da su u petak stigli i rezultati testiranja kontakata novozaražene porodice te da su svi negativni.

„Svi članovi te porodice su dobrog zdravstvenog stanja, niko nije životno ugrožen i razmatramo mogućnosti da li će svi biti prebačeni u trebinjsku bolnicu ili će neko ostati i u domaćinstvu, s obzirom na to da imaju stoku na imanju i da neko treba da brine o domaćinstvu“, dodao je Avdalović.

Imajući u vidu geografsku blizinu opština i porodične veze među stanovništvom, dodao je, ne čudi širenje virusa među stanovnicima susjednih opština. A da je Gacko i dalje žarište virusa korona u istočnoj Hercegovini potvrđuje i podatak da je u petak potvrđen još jedan slučaj zaraze, čime je broj pozitivnih na “kovid 19” u toj opštini porastao na 38, dok je pod zdravstvenim nadzorom 100 Gačana.

Komandant Opštinskog kriznog štaba Radoica Antunović kaže za „Glas Srpske“ da je novozaraženi Gačanin član porodice koja je prethodno već smještena u karantin u Trebinju.

„Svi zaraženi u opštini su iz porodičnih klastera. Ohrabruje činjenica da se niko nije zarazio na javnom mjestu, međutim porodice su ovdje brojne i nemoguće je kada se jedan član zarazi da ostali ostanu zdravi“, rekao je Antunović.

Komentarišući informaciju da je jedan zaraženi Gačanin donio virus u nevesinjsku porodicu, Antunović kaže da je čuo za to, ali da ne zna detalje.

„Vjerujem da niko nikome ne bi namjerno odnio virus“, dodao je on.

Iako smatraju da situacija nije izmakla kontroli, Krizni štab Gacka odlučio je da do ponedjeljka zadrži sve preventivne mjere.

„Sve propisane mjere, uključujući i radno vrijeme do 18 časova za ugostiteljske objekte i prodavnice, a ne do 21, kako je u ostalim opštinama, ostaju na snazi do ponedjeljka, s tim što će policijski čas biti ukinut kao i u ostalom dijelu Republike“,  rekao je Antunović.

Bezbjednosni problemi

Milenko Avdalović kaže da vjeruje da virus slabi i da će epidemiološka situacija u Nevesinju ostati pod kontrolom, ali ga, dodao je, brine bezbjednosna situacija koja je pogoršana čim je počelo ublažavanje mjera.

„Čim su kafane počele da rade, sve je više onih koji voze pod dejstvom alkohola. Statistika pokazuje da je u protekla dva ili tri dana bilo više saobraćajnih nesreća nego za dva mjeseca otkako je trajala ova kriza“, rekao je Avdalović.

Nastavite čitati

Biznis

Pandemija ipak nije utjecala na rad pčelara u BiH

Objavljeno

-

Od

Povećana potražnja za proizvodima od meda i mjere suzbijanja pandemije, izazovi su koje domaći pčelari uspješno prevazilaze.

Pčelari Amina Muharemagić iz Tuzle i Goran Mirjanić iz Gradiške kažu da su nakon izbijanja pandemije primijetili znatan porast opšte svijesti o važnosti zdravog načina života i potrebi da se ojača imunitet.

Tokom zadnje dvije sedmice marta, kako je rekla Muharemagić, potražnja za medom i drugim pčelarskim proizvodima se udvostručila u poređenju sa istim periodom prošle godine.

-U jednom momentu smo bili u stanju prodati sav med koji imamo. Problem je u tome što je 2019. bila loša godina za proizvodnju meda, te su nam se zalihe počele smanjivati – rekao je Mirjanić.

Sweden/USAID FARMA II projekat je podržao „BeeMed“ i „Košnicu“ u uspostavljanju i razvoju poslovanja. Projekt im je pomogao u nabavci opreme neophodne za proširenje proizvodnje i širenje mreže kooperanata, u razvoju brendova (BeeMed i Med Medeni) i u promociji njihovih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu te online.

Muharemagić vodi „BeeMed“, koji otkupljuje, pakuje i prodaje proizvode za više od 140 farmera iz cijele Bosne i Hercegovine, a Mirjanić „Košnicu“ koja plasira repromaterijal za pčelarstvo i također proizvodi svoj i sakuplja med od nekih 50 pčelara iz sjeverne Bosne u blizini granice sa Hrvatskom.

-Naši najveći problemi su bili smanjena mogućnost kretanja i nizak nivo zaliha meda i ambalaže. Nismo bili spremni za pandemiju. Kao prvo, mjere prevencije su onemogućile kretanje mnogim farmerima i pčelarima starijim od 65 godina. A kao drugo, kako je potražnja naglo skočila počeli smo ograničavati količine koje dostavljamo kako bi zadovoljili potrebe što većeg broja klijenata – rekla je Muharemagić.

Mirjaniću je problem bio to što mu se gotovo zaustavila direktna prodaja pčelarske opreme i pribora klijentima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, što čini 70 posto njegovog poslovanja.

Oboje su uspjeli prebroditi ovu situaciju. Muharemagić je kazala da su se, nakon prvobitnog šoka, regrupisali.

-Neke od mjera su izmijenjene kako bi farmerima i pčelarima bilo omogućeno da obavljaju svoje aktivnosti, a mi smo im počeli ići u posjetu kako bi preuzeli njihove proizvode i sirovine. Uz malo vremena i potrage na tržištu uspjeli smo nabaviti i ambalažu koja nam je bila potrebna za pakovanje i prodaju naših proizvoda – dodala je.

Mirjanić je svoj fokus preusmjerio na pčelarstvo. Vratio se radu sa košnicama, dok su se njegova djeca i supruga okrenuli online promociji i prodaji meda i drugih pčelinjih proizvoda. Dodao je da je zadovoljan njihovom prodajom preko Facebooka.

Pčelarstvo je, kako je kazala Muharemagić, najbolja stvar kojom se ovih dana možete baviti. To znači da ste u prirodi, podrazmijeva socijalno distanciranje, a svi pčelinji proizvodi kao što je med, matična mliječ, propolis jako zdravi i dobri za poboljšanje imuniteta.

-Covid-19 pandemija na kraju ipak nije utjecala na rad pčelara u Bosni i Hercegovini i čini sa da su oni još vrjedniji i zauzetiji dok se nose sa izazovima poslovanja tokom pandemije. Inicijalni skok potražnje za medom se normalizovao u drugoj polovini aprila i sada prati ustaljenu krivulju. Ona počinje rasti u oktobru, a spušta se krajem aprila, taman na vrijeme da se proizvedu nove količine meda od maja do septembra- saopćio je Sweden/USAID FARMA II tim.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

BiH-Biznis.ba

Nastavite čitati

Najčitanije