Povežite se sa nama

Magazin

Blic horoskop: Tri riječi dovoljne da opišu svaki znak

Objavljeno

-

Koje tri riječi najbolje opisuju vaš znak horoskopa? U nastavku pročitajte brzinski horoskop, opis svakog od 12 horoskopskih znakova sažet u tri riječi, i provjerite koliko je tačan.

Ovan: seksi, jedinstven, žustar

Bik: seksualan, pametan, duhovit

Blizanci: spontani, sarkastični, dramatični

Rak: mio, povučen, sladak

Lav: pustolovan, spontan, predivan

Djevica: tajanstvena, zanimljiva, nedorečena

Vaga: poštena, dobra, govorljiva

Škorpion: odan, privlačan, inteligentan

Strijelac: inteligentan, sarkastičan, lojalan

Jarac: domišljat, šaljiv, ćudljiv

Vodenjak: drag, poželjan, nezamjenjiv

Ribe: brižne, marljive, uporne

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Energetske jabuke iz rerne

Objavljeno

-

Od

Sastojci:

1 kg jabuka,

1 kašika narezanih oraha,

1 kašika narezanih badema,

pola kašike lješnika,

brazilski oraščići (za svaku jabuku jedan),

1 kašika rogača,

2 kašike kokosovog ulja,

2 kašike meda,

1 kašika sjemenki tikve,

nekoliko zrnaca himalajske ružičaste soli

Priprema:

Za nadjev izmiješajte sve sastojke osim tikvinih sjemenki i soli. Jabukama izdubite sredinu pa ih napunite nadjevom. Na vrh stavite sjemenke tikve pa pecite u rerni 30 minuta. Ostavite da se ohlade pa pospite s nekoliko zrna himalajske soli.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Za bh turizam: Kad ja pođoh na Bembašu

Objavljeno

-

Od

Bembaša je stari dio Sarajeva, daleko poznat i opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogat rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom. U stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bembaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti te kulturno-historijskih vrijednosti.

Na području Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ prisutan je visok stepen florističke i faunističke te geomorfološke i hidrološke raznolikosti.

Flora i fauna

O bogatstvu flore i faune ovog zaštićenog pejzaža svjedoči 70 različitih tipova staništa, 169 biljnih vrsta s visokim biološkim i ekološkim vrijednostima, 50 vrsta ptica, osam vrsta gmizavaca, šest vrsta riba i jedna vrsta vodozemca.

Geomorfološku raznolikost dokazuje dolina Miljacke s najrazličitijim oblicima kraškog reljefa, zatim pećina Toplik, stijene i plato Jekovca s pećinom, Babin zub i strme padine tipičnog kraškog terena ispod Bijele tabije, pećina ispod Šehove korije, Orlovo krilo, te ušće i dolina Mošćanice.

Hidrološku raznolikost potvrđuju vodotoci Miljacke i Mošćanice, vrelo kod korije i vrelo Abu Hayat kod korije. U kulturno-historijske vrijednosti ovog zaštićenog područja spadaju Isa-begova tekija, Šehova korija s derviškim nišanima i Kozija ćuprija.

Biciklizam i alpinizam

Šehova korija, udaljena otprilike kilometar istočno od nekadašnje mevlevijske tekije na Bembaši (porušena 1957.), svojom blizinom i prirodno-ambijentalnim vrijednostima pogodovala je dervišima mevlevijama za obavljanje sufijskih meditacija. Po predanju, zikr su obavljali u pećini podno Šehove korije. Historičar Muhamed Hadžijahić navodi da su u pećini derviši provodili erbein, osamljivanje u trajanju od 40 dana.

Područje Bembaše opremljeno je mobilijarom za boravak u prirodi, šetnicama i dječijim igralištem. Pogodno je za šetnju, trčanje i biciklizam, a stijene su idealne za alpinizam te na njima penjanja vježbaju alpinisti svih generacija.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ iznosi 160,9 hektara i podijeljen je u tri zaštitne zone. Prostorom upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Kozija ćuprija

Među sarajevskim mostovima posebno se ističe Kozija ćuprija, svojom elegancijom oblika, zanatskom obradom detalja i načinom kako se uklopila u prirodu iz koje se čini kao da izrasta. Ovaj stari jednolučni kameni most, biser orijentalne arhitekture, izgrađen je od domaćeg bijelog kamena i sedre, s očuvanim koraklukom (kamenom ogradom) i dva olakšavajuća otvora koji su dio arhitektonskog rješenja, ali i stilska odrednica mosta koja ga svrstava u 16. stoljeće, u vrijeme kada su nastali najljepši mostovi u Bosni i Hercegovini. Ime je dobio po starom drvenom mostu na čijem je mjestu sagrađen.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su “BH Telecom” i “Bosnalijek”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije