fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Bivšim radnicima nekadašnjeg mostarskog giganta napokon svanulo: Dobit će 1,5 miliona maraka

Višegodišnjoj agoniji bivših radnika Fabrike duhana Mostara napokon je došao kraj.

Kako “Avaz” saznaje, Općinski sud Mostar je donio rješenje o raspodjeli sredstava, prema kojem je radnicima, njih oko 130, pripalo 1,5 miliona KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Prioritet u procesu naplate, prema rješenju, ima Porezna uprava FBiH sa ukupno 2,8 miliona KM. Međutim, od tog dijela, 1,4 miliona KM se odnosi na doprinose radnika za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno, za uvezivanje njihovog staža.

Podsjetimo, početkom oktobra 2022. godine je na Općinskom sudu Mostar održano ročište u vezi raspodjele sredstava i to četiri mjeseca nakon što je prodata nekretnina preduzeća, kompleks nekadašnje FDM, a koju je za pet miliona i 10.000 KM kupila firma „Mikra-Matić“ iz Širokog Brijega. Na taj sudski postupak uložene su žalbe od tri firme i to zbog troškova izvršnog postupka.

Kantonalni sud u Mostaru je uvažio žalbu i cijeli proces vratio na ponovni postupak, nakon čega je Općinski sud u Mostaru postupio prema odluci više sudske instance.

Radnici FDM-a, nekadašnjeg giganta, u kojem, zanimljivo, Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, više od 16 godina su bili prepušteni sami sebi, bez primanja, nemogućnosti uvezivanja radnog staža i sticanja prava na penziju, a mnogi od njih su umrli u iščekivanju svojih potraživanja.

Svojevremeno se i prodaja kompleksa preduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koja je bila procijenjena na 21 milion KM, putem javne licitacije bila pretvorila u višegodišnju trakavicu. U Mostaru se, inače, uveliko špekuliše da širokobriješka firma više nije vlasnik prodate nekretnine FDM-a.

Podsjetimo, proizvodnja u FDM-u je ugašena 2007.godine. Federalna vlada, kao većinski vlasnik, nije reagirala ni 2013.godine kada su, nakon propalih sedam poziva za privatizaciju, prodate sve mašine korištene u procesu proizvodnje.

Mostarske fabrike su sjetili, tek, prije tri godine kada su donijeli odluku o pokretanju stečaja, ali o tom procesu u javnosti o tome nema nikakvih informacija.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...