Connect with us

Vijesti

Bivši reis Mustafa Cerić stavio se na raspolaganje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću

Objavljeno

na

Bivši poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić sve češće je prisutan u medijskom prostoru u BiH i regionu.

Cerić je čest gost i u televizijskim emisijama, a nedavno je svoj sud o političkoj situaciji u BiH i regionu dao i na HRT-u. No, gotovo svakodnevno Mustafa Cerić oglašava se i na društvenim mrežama, a sudeći prema njegovim zadnjim objavama ni povratak u politiku mu ne bi teško pao.

Osjetile su se pukotine

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, ali i bivši kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, zabrinut stanjem u SDA, uputio je otvoreno pismo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, u kojem mu se stavlja na raspolaganje.

– Sjećam se šoka među Bošnjacima kad se Adilbeg Zulfikaršić razišao s Alijom Izetbegovićem. Nije bio smak svijeta, ali je takao izgledalo. Fikret Abdić u Krajini je posebna priča, koja je Bošnjake u crno zavila.

Harisovo napuštanje SDA-a nakon što su Bošnjaci po prvi puta osjetili u duši da imaju pravo političko vodstvo, bilo je tužno i žalosno jer se dogodilo baš u vrijeme pada Srebrenice.

No, Haris Silajdžić nije otišao daleko, već je s SDA za opće izbore 1998. godine napravio Koaliciju za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu (CD-Koalcija). Bio je to vrhunac osjećaja jedinstva u Bošnjaka/Bosanaca.

Bošnjaci nisu bili previše zabrinuti zbog Alijinog povlačenja iz političkog života (2001) jer su vjerovali da će njegov nasljednik Sulejman Tihić nastaviti istim putem s istim žarom i umijećem u održavanju bošnjačkog korpusa na okupu. Alijina smrt je rastužila Bošnjake, ali su bili svjesni da je Božja volja preča.

Međutim, ne dugo nakon Alijine smrti osjetile su se pukotine u SDA na relaciji Tihića i nekih zaslužnih prvoboraca. Činilo se da Alijin sin Bakir nije bio zainteresiran da naslijedi oca. No, vremenom se i kod Bakira pojavila želja ne da dinastijski naslijedi oca, veća da svojim političkim iskustvom i pojavom drži Alijinu političku misao u životu.

Spontano, ali primjetno u SDA-u su se formirala dva tabora – Tihićev i Bakirov. Vremenom je to dvotaborsko stanje u SDA legalizirano pa se unutar SDA znalo ko je čiji. To je, nažalost, bio početak onoga što danas imamo u SDA – nepovjerenje među čelnim ljudima u SDA, poručuje na početku svoje opservacije o turbulencijama u SDA Mustafa Cerić, dodajući kako je, nakon Tihićeve smrti 2014., Bakir Izetbegović preuzeo lidersku poziciju SDA te kako se nije „svetio Tihićevom taboru, ali neki ožiljci su ipk tinjali“, piše Cerić.

Cerić upozorava da se u SDA u zadnjih nekoliko godina bavi sama sobom. Jedan po jedan član visokog ranga napuštaju SDA.

Ugledni članovi

– Ne može Bakir biti jedini kriv, ali može biti najkrivlji zato što ne shvaća da se baš od njega očekuje da se mijenja. Očekuje se da odgovori zašto su ugledni članovi SDA poput Fuad Kasumović, Senada Šepića, Elmedin Konaković, Aljoše Čampare, Semira Efendića, Denisa Zvizdića i dr. napustili SDA?

Ne može biti da su svi oni nakon toliko godina posvećenosti SDA u krivu a da su Bakir i ostali u pravu. U najmanju ruku, krivica može biti zajednička, nastavlja „zabrinuti“ Cerić, te žali što se nema zajedničkog stava lidera političkih partija iz bošnjačkog korpusa „oko jačanja bosanske države protiv antibosanske kampanje Milorada Dodika i Drgana Čovića“.

Na kraju pisma, bivši reis Cerić otvoreno se stavio na raspolaganje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

Avaz

Oglašavanje

Vijesti

Ambasada SAD-a: Prijetnje raspadom BiH su neprihvatljive i suprotne Dejtonskom sporazumu

Objavljeno

na

Od

Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje, rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

– Politički, vjerski, i lideri u zajednicama, kao i mediji koji izvještavaju o njima imaju odgovornost da se fokusiraju na konstruktivan dijalog umjesto na retoriku podjela. Republika Srpska je integralni dio Bosne i Hercegovine i izolacija nije u interesu njenih građana.

Svi lideri se trebaju okrenuti ključnim zadacima demokratskog rukovođenja i reformama koje vode ka izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini – rečeno je iz Ambasade SAD-a na molbu za komentar najave člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika da će ovaj entitet krenuti u proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH (Tužilaštvo, SIPA), nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Kako je odgovoreno, sve žrtve ratova u Bosni i Hercegovini zaslužuju pravdu, a to je pitanje ljudskih prava i niko ne treba iskorištavati stradanja bilo kojih žrtava radi ostvarivanja političke koristi. Utvrđivanje individualne odgovornosti za ratne zločine i odbacivanje navoda o kolektivnoj odgovornosti su podjednako važni za iscjeljivanje rana i izgradnju povjerenja.

– Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa neupitnim teritorijalnim integritetom i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantovana u evroatlantskoj zajednici zemalja. Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljive i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje – rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Prije 29 godina u Briševu kod Prijedora tzv. Vojska RS zvjerski pobila 67 bosanskih Hrvata

Objavljeno

na

Od

Prije tačno 29 godina, 24. jula 1992. godine, tzv. vojska Republike srpske sa dvije brigade napale su selo Briševo i njegovih potpuno nenaoružanih 370 stanovnika, uglavnom bosanskih Hrvata.

Nakon razaranja i ulaska u naselje koje se nalazi četiri kilometra južno od Prijedora, za njegove stanovnike uslijedio je pakao. Doživjeli su potpuno istu sudbinu kao i mještani šest naselja s bošnjačkom većinom, koja se kao i ovo nalaze na lijevoj obali Sane.

Za dan i po polovina Briševa je spaljena, 67 Briševljana ubijeno, deseci odvedeni u logore, a više žena je silovano.

Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

Za ovaj zločin do danas nema sankcija, iako se zna da su u njemu učestvovali seljani iz susjedne Oštre Luke i Gornjih Rasavaca, zajedno s pripadnicima JNA.

Pred sudom u BiH je za zločin bio okrivljen Mićo Praštalo, kao jedan od zapovjednika srpskih jedinica koje su izvršile pokolje.

Nakon podizanja optužbe, pronađen je u novembru 2018. godine mrtav, a prema ocjeni policije, riječ je o samoubistvu vatrenim oružjem.

Banjalučki biskup Franjo Komarica prošle godine tokom mise za ubijene u ovom mjestu, rekao je kako zločin nije zaboravljen tek zahvaljujući predstavnicima Katoličke crkve i stradalničkih udruženja. On je u propovijedi pozvao da se konačno rasvijetli istina o stradanju žrtava.

Prije dvije godine polomljene su i spomen-ploče s imenima ubijenih stanovnika Briševa.

Zločin nad Briševljanima, kao dio velikosrpskog projekta etničkog istrebljenja i genocida nad nesrbima u Bosanskoj krajini i Bosni i Hercegovini, zauzima posebno značajno mjesto u historiji ove zemlje.

“Slučaj Briševo”, kao simbol nebrige i odsustva empatije, ispisuje i najsramnije stranice zvanične politike bosanskih Hrvata, koju diktiraju i vode “legitimni” Dragan Čović i njegova svita.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri, a Briševo kao mjesto sjećanja i pijeteta ne postoji.

Nastavite čitati

Najčitanije