fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Bitcoin ove godine vjerovatno ruši rekord

Bitcoin je u martu dostigao najvišu vrijednost svih vremena od preko 73.700 dolara, ali se od tada trguje u rasponu između otprilike 59.000 i 72.000 dolara.

Putovanje do rekordne visine u marto uvelikeo je potaknuto odobrenjem i pokretanjem promptnih bitcoin fondova kojima se trguje na berzi ili ETF-ova u SAD-u u januaru. Oni su do danas privukli neto priljeve od oko 14,41 milijarde USD, prema CCData-i, piše CNBC.

ETF-ovi omogućuju ulagačima kupnju proizvoda koji prati cijenu bitcoina bez posjedovanja temeljne kriptovalute. Zagovornici kriptovalute kažu da je to pomoglo u legitimizaciji klase imovine i olakšalo uključivanje većih institucionalnih ulagača.

“Ciklus” bitcoina odnosi se na razdoblje u kojem se digitalna valuta penje na novi rekord, zatim ponovno pada i ulazi u medvjeđe tržište ili “kripto zimu”. Ovi ciklusi – od kojih su tri dovršena od lansiranja bitcoina – uglavnom su slijedili sličan obrazac.

To je usredotočeno na događaj koji se zove prepolovljenje, tokom kojeg se nagrada za rudare prepolovljuje, smanjujući ponudu bitcoina na tržištu.

Tipično, prepolovljavanje se često događa mjesecima prije nego što bitcoin dosegne najviši nivo u svih vremena u ciklusu. Ovaj trenutni ciklus je drugačiji. Bitcoin je porastao na najnoviji rekord prije nego što se prepolovio zbog rasta oko ETF-ova u SAD-u.

Budući da se bitcoin trguje unutar raspona nakon najvišeg nivoa svih vremena, mnogi su se zapitali je li kriptovaluta dosegla vrh trenutnog ciklusa, prneosi SEEbiz.

Izvještaj firme CCData, koje je istraživalo povijesna kretanja cijena bitcoina, sugerira da može dosegnuti novu visinu. Firma za podatke i istraživanje rekla je da su povijesni trendovi pokazali da je događaj prepolovljenja uvijek prethodio razdoblju ekspanzije cijena koje može trajati od 366 dana do 548 dana “prije nego što se postigne vrh ciklusa, pri čemu svako prepolovljenje doživljava duži ciklus od prethodnog , zbog sazrijevanja klase imovine i smanjene volatilnosti.”

Posljednje prepolovljenje bitcoina dogodilo se 19. travnja ove godine, tako da ti historijski vremenski okviri tek trebaju proći.

“Štaviše, primijetili smo pad aktivnosti trgovanja na centraliziranim burzama tijekom gotovo dva mjeseca nakon događaja prepolovljenja u prethodnim ciklusima, koji je izgleda odražavao ovaj ciklus. To sugerira da bi se sadašnji ciklus mogao proširiti dalje u 2025.,” rekao je CCData.

Analitičari su priznali da je “utjecaj institucionalnih sudionika u industriji” u trenutnom ciklusu “promijenio prethodne trendove”, dodajući da će se niska trgovinska aktivnost vjerojatno dogoditi u trećem tromjesečju, što bi zauzvrat moglo sugerirati bočnije kretanje cijena .

“Međutim, podaci i prethodni trendovi dovoljno su jaki da upućuju na to da su bočne promjene cijena privremene i da ćemo vjerovatno prije kraja godine ponovno probiti prethodne najviše nivoe svih vremena”, rekao je CCData.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...