Povežite se sa nama

Magazin

Bijeljina i Etno-Selo “Stanišići”-Srce Semberske ravnice krije mistični povratak prirodi

Objavljeno

-

Bijeljina je grad i središte istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Historijsko je središte Semberije. Površina općine je 743 kvadratnih kilometra. Kao plodan ravničarski grad, čini jedan od centara za proizvodnju i trgovinu hranom.

Arheološki nalazi svjedoče da je područje Semberije bilo naseljeno još u vrijeme prahistorije. Bijeljina je prepoznatljiva po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu upotpunjava zelena oaza Gradskog parka.

Žubor mladosti

Prvi put Bijeljina se spominje 1446. godine. Od Zvornika je kroz Bijeljinu prolazio srednjovjekovni put koji je išao za Mačvu, Mitrovicu i Hok. Franjevački samostan Svete Marije, u poljima, u okolini Bijeljine, spominje se 1514. godine. Tom razdoblju pripada trinaest stećaka, od kojih su dva dekorirana, a na četiri se nalaze fragmentarno čitljivi napisi. Kao sjedište kadiluka spominje se 1634. godine. Za vrijeme austro-ugarske okupacije i u ratu 1876. godine grad je mnogo nastradao.

Od islamskih sakralnih objekata posebno se ističe Sultan Sulejmanova ili Atik džamija, zanimljiva po tome što njena munara ima dvije šerefe. Sagrađena je na temeljima starije, prije 1566. godine sagrađene istoimene džamije, koja je bila teško oštećena u napadu austrijske vojske 1716. godine i sve do 1739. godine je korištena kao crkva.

Od pravoslavnih sakralnih objekata posebno se ističe pravoslavni manastir s crkvom Svete Trojice, manastir Tavna, nalazi se na izvoru rječice Tavne, 18 kilometara od Bijeljine.

Bijeljina je grad mladosti i budućnosti. Njegovim ulicama u prazničnim danima i večernjim satima žubori rijeka mladosti. Mladi su glavno obilježje grada i njima pripada budućnost ovoga grada.

Na trećem kilometru od Bijeljine prema Pavlovića mostu, u srcu semberske ravnice, na površini od petnaest hektara, porodica Stanišić je izgradila Etno-selo „Stanišići“. Selo sa dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekarom, vodenicom, kovačnicom, hambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom, koje su prenijeti iz sela u općini Vareš i sela s planina Zvijezde i Romanije iz susjednih općina.

Pet zvjezdica

Ambijent Etno-sela „Stanišići“ djeluje očaravajuće, kao da nas izbacuje iz sadašnjeg ubrzanog vremena i vraća u starinu, vraća nas precima i prirodi, budeći divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Posjetiocima nudi ugodnu i nesvakidašnju stvarnost.

U sklopu Etno-sela „Stanišići“ nalaze se dva hotela sa pet zvjezdica, kao i apartmansko naselje s dvadesetak etno-kuća za odmor. Tu su i tri restorana, jela spremaju vrhunski majstori kulinarstva, a ljubazno osoblje će vam ponuditi jela domaće i internacionalne kuhinje.

Bijeljina je postala privlačna turistička destinacija koju posjećuje sve više domaćih i stranih turista. Semberci sve više postaju svjesni turističkih mogućnosti svog zavičaja i ulažu značajna sredstva u razvoj ove privredne grane.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Ljekovita banja

U blizini Bijeljine, tačnije šest kilometara od samog centra grada, smještena je čuvena ljekovita banja Dvorovi, u čijem je sklopu izgrađen i otvoreni bazen olimpijskih razmjera koji se puni termalnom i pitkom vodom. Izvanredne uvjete za kupanje i ribolov pruža desna obala rijeke Drine.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Vaša tastatura je kraljica prljavštine

Objavljeno

-

Od

Australijski naučnici su u nedavnoj studiji otkrili da wc daska ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Ali, na tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

Naučnici iz Australije nisu jedini koji su došli do tih zaključaka. U jednoj bolnici u Čikagu otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može da preživi i 24 sata!

U bolnici u Holandiji proučavali su 100 tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene! Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računare, i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije retkost ni da se nad tastaturom istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Kada treba da očistite tastaturu?

400 puta prljavija od wc daske, puna opasnih bakterija: Ovako se ...

Većina mikrobiologa će na to pitanje odgovoriti – najmanje jednom nedeljno. Američki lekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja se koristi računarom, onda su većina bakterija koje slete na tastaturu vaše i verovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva tastatura treba redovno da se čisti.

To može da se uradi vrlo jednostavno i efektno – potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim srestvom za dezinfekciju i obrisati.

Ne zaboravite na mobilni telefon!

Mikrobiolog sa njujorškog medicinskog fakulteta Filip Tjerno savetuje da se na kraju dana dobro obriše i telefon na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput ešerihuje koli ili streptokoka.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Devet tajna savršene kajgane

Objavljeno

-

Od

Možda vam se čini da je kajgana jedno od najjednostavnijih jela i da nije potrebno mnogo vještine da pripremite ukusan obrok. Međutim, mali trikovi mogu praviti razliku između običnog i jela koje mami osmijeh.

1. Ne kuhajte na visokoj temperaturi

Ovo je važno – pripremajte kajganu na niskoj temperaturi. Naravno, bitt će vam potrebno više vremena da se spremi, ali smanjuje se rizik da dobijete suha ili zagorjela jaja.

2. Nemojte dugo pržiti

Važan trik za pripremu ukusne kajgane je da znate kada je pravi trenutak da isključite ringlu. Jaja će nastaviti da se prže na zaostaloj temperaturi. Isključite ringlu dok su jaja još vlažna, ali ne previše.

3. Koristite svježa jaja

Svježa jaja su ukusnija, pa je tako mnogo bolja kajgana napravljena od namirnice koja nije duže od sedam dana bila u frižideru.

4. Miješajte jaja

Da bi kajgana bila kremastija, potrebno je da češće miješate jaja i razbijate krupne komade jaja.

5. Umutite jaja neposredno prije pripreme

Već umućena jaja ne bi trebala dugo stajati prije pripreme. Dobro umućena jaja formiraju pjenu i tako će kajgana biti vazdušasta i mekana.

6. Nemojte dodavati tečnosti

Odolite iskušenju i možda već ustaljenoj praksi da dodajete jajima mlijeko ili drugu tečnost. Tako ćete dobiti previše vlažnu kajganu.

7. Izaberite dobru tavu

Birajte tavu u zavisnosti od toga koliko jaja pripremate. Velika tava nije dobar izbor ako spremate kajganu od samo dva jajeta, niti bi trebalo kajganu od više jajeta da spremate u minijaturnoj tavi.

8. Dobro umutite jaja

Nemojte prestati s mućenjem jaja dok ne postanu potpuno homogena.

9. Začinite kajganu pred kraj pripreme

Kajganu bi trebalo posoliti i začiniti neposredno pred kraj prženja. Ukoliko posolite prerano, kajgana može biti vodenasta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije