fbpx
Biznis

BiH dosegla više od 43 procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Poslanik u Predstavničkom domu i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (PDCEI) Predrag Kožul učestvovao je na sastanku Parlamentarnog odbora PDCEI, koji je, u organizaciji Parlamenta Republike Moldavije održan u Kišinjevu.

U svom obraćanju na temu „Energetska bezbjednost u državama članicama CEI nakon izbijanja agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“, Kožul je učesnike sastanka upoznao sa činjenicom da BiH u zadnjih nekoliko mjeseci preduzima ozbiljne korake s ciljem stvaranja uslova za diversifikaciju nabavke plina.

U toku su zakonske i tehničke procedure za dvije nove plinske interkonekcije, rekao je Kožul i posebno istakao značaj južne interkonekcije koja bi jug BiH povezala sa hrvatskim plinovodom i otvorila mogućnost da BiH pristupi otvorenim tržištima za snabdijevanje gasom.

Prema riječima Kožula, BiH je ne samo nezavisna kad je riječ o snabdijevanju električnom energijom nego je ta energija i izvozni proizvod naše zemlje. BiH je, kazao je Kožul, dosegla više od 43 procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali i dalje ima veliko učešće proizvodnje električne energije od fosilnih goriva, zbog čega ima složen i specifičan odnos sa Energetskom zajednicom, kao i prihvaćene veoma teške obaveze iz Ugovora o pristupanju Energetskoj zajednici koje mora da ispuni.

Kožul je naglasio da kandidatski status, koji je BiH dodijeljen u decembru prošle godine predstavlja vjetar u leđa svim institucijama BiH, kojima, kako je rekao, predstoji vrlo ozbiljan posao i prihvaćene obaveze u vezi sa donošenjem zakona i odluka kojima će naše zakonodavstvo biti usklađeno sa zakonodavstvom Evropske unije.

U zajedničkoj izjavi, koja je usvojena na kraju sastanka, učesnici su potvrdili značaj regionalne saradnje unutar CEI-ja, zasnovane na sveobuhvatnom pristupu i ravnopravnoj osnovi u bilateralnim i multilateralnim mehanizmima kao instrumentima za rješavanje sveobuhvatnih ili hitnih problema, uključujući energetsku bezbjednost u regiji i promovisanje evropskog puta zemalja kandidatkinja.

Učesnici sastanka u zajedničkoj izjavi naglasili su da su spremni da ulože zajedničke napore u cilju intenziviranja saradnje unutar platforme PDSEI, ali i izvan nje, uključujući konsolidaciju regionalne i evropske energetske bezbjednosti i nastavak projekta evropskih integracija zemalja kandidatkinja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću.

Biznis.ba

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima