fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

BIG kupuje novosadsku Promenadu za 177 miliona eura

Dva najveća novosadska tržna centra, BIG i Promenada, uskoro bi mogli da budu dio iste kompanije.

Srbijanska podružnica kompanije CEE BIG BV postaće vlasnik novosadskog tržnog centra Promenada, navodi se u saopštenju kompanije NEPI Rockcastle, koja je vlasnik Promenade.

– NEPI Rockcastle saopštava da je 3. jula sklopila obavezujući ugovor o prodaji 100 posto dionica svoje kćerke firme NE Property N.V., u čijem vlasništvu se nalazi tržni centar ‘Promenada Novi Sad’, sa srbijanskom podružnicom kompanije CEE BIG BV – piše u saopštenju, u kojem se dodaje da je cijena iz ugovora 177 miliona eura.

Kompanija BIG-shopping centers preuzela je, inače i podgorički Delta City za 95 miliona eura, prije dvije godine. Hay Galis, izvršni direktor BIG Shopping Centers, izjavio je tada kako BIG nastavlja s kupovinom strateških nekretnina u regionu, u skladu sa strategijom širenja kompanije na Balkan i Istočnu Evropu.

Kompanija NEPI Rockcastle nakon ovoga neće poslovati u Srbiji, a navode da je odluka o prodaji dio njihove strategije da ulažu samo u zemlje sa investicionim kreditnim rejtingom.

Bloomberg navodi da će prihode od prodaje novosadskog centra, NEPI  upotrijebiti za dalju izgradnju i akvizicije. Ugovor još uvijek nije finalizovan jer se čeka odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije i odobrenje finansiranja od strane banke, piše u saopštenju.

Komisija je postupak pokrenula u aprilu uz obrazloženje da bi spajanje moglo značajno da uveća stepen koncentrisanosti na ovom tržištu. Iz BIG-a tvrde da su objekti drugačije prirode i da nema preklapanja u koncentraciji.

– Prema stavu podnosioca prijave, postoje snažni argumenti za definisanje relevantnog tržišta na nivou tržnih centara odvojeno od maloprodajnih parkova, jer je Promenada tradicionalni tržni centar tj. zatvoreni tržni centar zapadnog tipa (engl. western-style shopping centers), dok je BIG Novi Sad maloprodajni park (engl. retail park). Dakle, podnosilac prijave posmatra svoj objekat kao ‘maloprodajni park’, a objekat ciljnog društva kao ‘tržni centar’ – piše u zaključku o pokretanju ispitnog postupka komisije.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...