fbpx
Biznis

Biden: Svi koji su doveli do propasti Banke Silicijumske doline će odgovarati za to

Predsjednik Amerike Joe Biden poručio je da će oni koji su doveli do propasti Banke Silicijumske doline (SVB) odgovarati za to, najavljujući stroži nadzor i regulisanje rada većih banaka.

“Američki narod i američke firme mogu da imaju povjerenja da će njihovi depoziti biti na svom mjestu kada im budu bili potrebni. Čvrsto smo posvećeni tome da oni koji su doveli do ovog nereda u potpunosti odgovaraju. Nastaviti ćemo s naporima da se ojača nadzor i regulisanje većih banaka”, kazao je Biden.

Biden će saopštiti na koji način će se američka administracija uhvatiti u koštac sa bankarskom krizom, najvećom u toj zemlji od 2008. godine, koja je primorala regulatorna tijela da uvedu niz vanrednih mjera pošto je slom SVB-a i Signature banke stvorio rizik od šire, sistemske krize, prenosi Reuters.

On je naveo da su Ministarstvo finansija i direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta “vrijedno radili s regulatorima bankarskog sektora”, kako bi riješili problem ove dvije banke, i dodaje da rješenje “ne dovodi u opasnost dolare finansijskih obveznika”.

Podsjećamo, finansijsko tržište u Americi je jako potresla propast glavne banke za tehnološke startupe, Silicon Valley Bank, koja se raspala u samo nekoliko dana i ostavila klijente i investitore u neizvjesnosti. To je najveća propast jedne banke u SAD-u od 2008. godine.

Osnovana 1983., SVB banka se specijalizovala za bankarstvo za tehnološke startupove. Osiguravala je finansiranje za gotovo polovinu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija u njihovim poduhvatima.

Iako relativno nepoznata izvan Silicijske doline, SVB je bila među 20 najvećih američkih komercijalnih banaka, s 209 milijardi dolara ukupne imovine na kraju prošle godine, prema američkom regulatornom tijelu FDIC.

Biznis.ba

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima

Vijesti