fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Biblioteka ‘Behram-beg’ u Tuzli obilježava 30 godina rada

Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli, koja je namijenjena obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih i naučnih potreba građana iz oblasti islamistike, kulturne tradicije građana Bosne i Hercegovine i ostalih naučnih disciplina, 30. godišnjicu rada obilježit će 5. decembra akademijom u Tuzli.

Osnivanje Biblioteke rezultat je dugogodišnje želje grupe entuzijasta iz Tuzle da se od fonda knjiga i arhivske građe, koji je naslijeđen od Behram-begove medrese i drugih islamskih institucija koje su ranije postojale u Tuzli, formira biblioteka.

– Znatan broj takvih sadržaja pripadao je i određenom broju tuzlanskih alima. Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude islamska biblioteka. Inicijativa je provedena u djelo 3. juna 1993. godine kada je Biblioteka ‘Behram-beg’ počela s radom u sklopu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Nakon izvjesnog vremena, Biblioteka je postala samostalna institucija, a od 2005. godine prelazi u novu zgradu gdje i sada djeluje, na adresi Solni trg, br. 6 – izjavio je direktor Biblioteke Admir Muratović.

Biblioteka je naziv dobila po Behram-begu, jednom od dva najveća vakifa u Tuzli, a ime ovog vakifa nosi i tuzlanska medresa (Behram-begova medresa) i Šarena (Atik ili Behram-begova) džamija.

– Od 2009. godine Biblioteka ima dva osnivača: Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona. Tada je potpisan Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad Bibliotekom ‘Behram-beg’ po kojem oba (su)osnivača participiraju u pravima i obavezama nad ovom ustanovom kulture. Biblioteka djeluje na području muftiluka tuzlanskog – objasnio je Muratović.

Ono što Specijalnu biblioteku “Behram-beg” čini posebnom u odnosu na ostale biblioteke u Tuzli jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom. Među njima su i brojni rukopisi.

– Kao što stoji i u njenom nazivu, Biblioteka je specijalnog karaktera, zbog svoje prije svega Orijentalne zbirke i kao takva koristi posebnim kategorijama korisnika, onima koji znaju iščitavati i koristiti se takvom literaturom, doprinoseći time razvoju Islamske zajednice i društva u kojem žive, općenito. S druge strane, Biblioteka je i javnog karaktera, apsolutno je otvorena za građanstvo koje je može koristiti u punom kapacitetu u okviru definisanih uslova i pravila – naveo je Muratović.

Pored esencijalnih bibliotečkih djelatnosti, Biblioteka redovno organizira različite programe kulturno-edukativnog karaktera.

– Biblioteka trenutno posjeduje više od 29.000 knjiga, oko 550 naslova serijskih publikacija, sa oko 30.000 brojeva, i druge bibliotečke sadržaje. Ukupan fond Biblioteke čini više od 85.000 bibliotečkih jedinica raspoređenih u osam zbirki: Zbirka na bosanskom jeziku, Zbirka na orijentalnim jezicima, Dječija zbirka, Zbirka periodičnih izdanja, Arhivska zbirka, Audio-vizuelna zbirka, Zbirka fototeke i Engleski kutak – naglasio je direktor Biblioteke.

Kako je najavio, Biblioteka će i u narednom periodu djelovati u skladu sa svojom misijom, popularizirajući knjigu i podižući kulturu građana na viši nivo.

Pored značajnog broja istaknutih predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog, društvenog i akademskog miljea, planirano je da akademiji pod nazivom “Onaj koji čita ima budućnost” povodom ovog značajnog jubileja prisustvuje i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, javlja MINA.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...