fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Bh. gigant kupio najveći projekt vjetroelektrane u regiji

Jedna od najuspješnijih bh. kompanija nastavlja sa ulaganjima u projekte obnovljivih izvora energije u regiji. Riječ je o kompaniji Lager iz Posušja.

Tako je pored izgrađenog najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj instalirane snage preko 180 MW, sada postala većinski vlasnik i preuzela projekt vjetroparka SNAGA ISTOKA u Srbiji ukupne snage 300 MW, procijenjene investicijske vrijednosti preko 360 miliona eura, izvijestio je Raport.

To je trenutno najveći projekt vjetroelektrana u regiji koji je dobio uslove priključenja te se po dinamičkom planu razvoja gradnja očekuje već krajem iduće godine.

Podsjećamo, Lager je u prošloj godini kupio već dvije kompanije koje imaju projekte solara u Bosanskom Petrovcu u BiH ukupne snage 150 MW, i to od njemačke kompanije Promondis vlasnika Bertholda Brentrupa i AT Solar od Aleksandra Aćimovca.

Kako kažu iz kompanije Lager, ovo je nastavak puta u kojem žele postati jedan od lidera u regiji u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

– Ovo pokazuje našu posvećenost zelenoj tranziciji, održivom razvoju kao i razvoju privrede u skladu za zaštitom životne sredine. Naša ulaganja neće stati na ovim projektima jer smo još uvijek u pregovorima oko ulaganja i preuzimanja nekih projekata u regiji, nadamo se da ćemo uspjeti nešto napraviti i u našoj Hercegovini jer smo prije nekoliko godina započeli projekte za razvoj i izgradnju postrojenja na obnovljive izvore energije, ali nažalost zbog administrativnih prepreka još nismo uspjeli dovesti te projekte do kraja – kažu nam iz kompanije Lager.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...