Povežite se sa nama

Zabava

Besmislena pravila ili zaštita: Kakva je uloga maski u doba korone

Objavljeno

-

Svi koji su navikli da i u doba korone posjećuju barove i restorane biće možda zbunjeni tzv. kovid pravilima koji ujedno važe čak i na mnogim radnim mjestima.

Mnoga pravila i u Srbiji nalažu da u restoran ili bar možete ući samo sa maskom koju opet treba da skinete kada sjednete za sto da biste jeli i pili. Slična je situacija i u mnogim firmama u Srbiji čija pravila nalažu da se maska mora nositi dok se zaposleni kreću po firmi, ali ne i za stolom za kojim rade.

Iako su mnogobrojne studije dokazale da maske mogu da spriječe da neko sa kovidom ko nema simptome ili tek treba da ih razvije prenese infekciju na ljude oko sebe, posebno u zatvorenom, ugostiteljska mjesta ostaju lokacije koje čine petinu svih izvora zaraze.

Sitne čestice virusa

Virus se širi sitnim kapljicama aerosolom, kada zaražena osoba razgovara, kašlje ili kija. Te kapljice mogu sletiti direktno na ljude u blizini i zaraziti ih, a mogu i završiti na površinama koje bi neko mogao da dodirne kasnije.

WHO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provjetrenim prostorima.

Međutim, koliko zaštitne maske štite tokom šetnje od 10 sekundi do stola?

– Vjerovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola ili hodajući od radnog stola do toaleta je blizu nule – ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.

Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.

– Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom – ističe dr David Strain, ljekar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.

Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i “bolje išta nego ništa”, a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.

Ako ulazite u teretanu, neki restoran, pa čak i na radno mjesto postoji velika vjerovatnoća da će vam mjeriti temperaturu digitalnim termometrom. Ipak, ovakva vrsta provjere gotovo da nema nikakvu svrhu.

Prvi problem je njihova tačnost. Većina ovakvih toplomjera mjeri temperaturu kože, na koju spoljašnji ambijent može snažno uticati, za razliku od osnovne tjelesne temperature. Dr. Strain ističe da ovakvi toplomjeri nisu “ni blizu” pouzdani koliko medicinski termometri koji se stavljaju ispod pazuha.

Drugo, to što neko nema temperaturu ne znači da nema kovid. Jedna velika studija je utvrdila da polovina pacijenata sa kovidom nije imalo temperaturu pri prijemu u bolnicu (iako su je mnogi razvili kasnije).

Upravo zato dr Strain provjeru temperature u restoranima naziva “teatralnom”.

– Ako želimo da smanjimo nivo straha u populaciji, što se više straha možemo osloboditi, to bolje – istakao je on.

Putovanje avionom

U svim avionima su maske obavezne, ali čini se da avio-kompanije nisu razmišljale o tome da se u tom slučaju ne djele hrana i piće.

Tako se na mnogim čarter letovima iz Srbije, posebno za Tursku gde se putnici iz Srbije ne testiraju, djele sendviči, a onda u isto vrijeme svi putnici skinu maske što ponovo putnike čini nezaštićenim. Savjet u ovakvim situacijama jeste da jedete prije ulaska u avion kako ne biste dolazili u rizik kada se posluže hrana i piće.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Zabava

Penzioneri iz stračkog doma poslali urnebesne poruke mladima (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Osoblje staračkog doma u Velikoj Britaniji zamolilo je penzionere da na ploču napišu poruke koje bi željeli da prenesu mlađim generacijama. Svi su odgovori završili na Facebook stranici doma i oduševili pratioce. Margaret je poručila mladima neka potroše sav novac i uživaju dok su mladi, kao i da uvijek zadrže čisti obraz.

Tom pozirao s osmjehom

Bet (Bett) je ponudila samo jedan savjet, koji je na društvenim mrežama postao viralan.

„Držite noge zatvorenima!“- napisala je Bet i nasiejala sve.

Najstarija stanarka Rozalin

Tom, koji je pozirao sa širokim osmjehom, mladima je jednostavno poželio sretan Božić.

– Uvijek budite od pomoći, vedri i veseli – poručila je Doti.

Margaret je poručila mladima neka potroše sav novac

Najstarija stanarka Rozalin (Rosaleen) ima 104 godine i, također, je učestvovala u akciji.

– Divim se mladima zbog njihove nezavisnosti. Ničega se ne boje. Mladi su puno mudriji nego što smo mi bili u tom dobu – utvrdila je ona.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Zabava

Bežične bubice pomjeraju granice estetike

Objavljeno

-

Od

McLaren je poznat po pomjeranju granica estetike i tehnike svojim nevjerovatnim kreacijama. Samim tim, kada je došlo vrijeme da slavni brend razvije svoje slušalice, udružili su se sa kompanijom „Klipsch“, koja je poznata po istim atributima. Rezultat njihove saradnje je par bežičnih bubica, sa kojima ćete biti spremni da posjetite trkačke staze.

Zvanično nazvane T5 II True Wireless Sport McLaren edition, slušalice su inspirirane trkačkim korjenima McLarena. Iako je njihov izgled sportski, naslijeđe kompanije izraženo je na nešto dubljem nivou u formi kućišta koje je kreirano od karbona, baš poput čuvenih automobila. Crna i papaja narandžasta boja, također, je na neki način njihov čuveni potpis.

Zvuk koji slušalice proizvode nije nimalo loš. Kako navode brendovi, one mogu izolirati zvuk čak i ako ste usred trkačke staze, pri čemu je jasnoća zvuka dobila najviše pažnje. Svaki par dolazi sa šest različitih navlaka kako bi savršeno odgovarale svačijem uhu, što je posebno važno ako planirate da vježbate sa njima.

Pored visoko kvalitetnog zvuka, izdrživost njihovog dizajna je dodatno poboljšana kućištem koje je otporno na vodu i čestice prašine, dok sadrži i specijalni sistem za uklanjanje vlage.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije