fbpx
Vijesti

Bećirović najoštrije osudio kukavički čin napada na bošnjačke povratnike u Višegradu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići u općini Višegrad i pozvao vlasti RS-a da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce

– Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memišević, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više lica. Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagovati, pronaći i lišiti slobode počinioce ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana, objavio je Bećirović.

On je pozvao nadležne organe vlasti da u najkraćem roku preduzmu sve zakonom propisane mjere i informišu javnost o motivima napada na porodicu Memišević te da brzom policijskom akcijom i sankcijama vrate osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su, kako je poručio svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

– Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih zvaničnika u entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost, istakao je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništa BiH.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima