fbpx

BDP Srbije će prvi put preći 60 milijardi eura

Biznis
Pregleda: 14

Svijet se suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija stoji malo bolje od drugih zemalja, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i napomenuo da na državnom računu imaju dvije i po milijarde eura.

Ministar Mali je rekao da je najvažnije da ima dovoljno novca, da može da reaguje kako bi mogla da kupi struju, gas, hranu… Prema njegovim riječima, država je potpuno odgovorna i vodi računa o svakom dinaru.

Što se tiče pozajmice milijardu dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata uz tri posto kamate, ministar je naglasio da je to odličan posao.

– Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u cijelom svijetu. Svijet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obje noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sljedeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbijedimo takve uslove da što manje osjete negativne posljedice krize – rekao je Mali gostujući na TV Pink.

On je naveo i da je svuda u svijetu isti izazov – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

– Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja – rekao je Mali.

Što se tiče energenata, Mali je kazao da su stigle još neke dobre vijesti o dodatnim količinama gasa.

– Javni dug Srbije u ovom trenutku iznosi 31,5 milijardi eura u ovom trenutku. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi eura. Udio javnog duga u BDP nam je 53 posto, ispod nivoa Mastrihta od 60 posto – rekao je Mali.

EU u prosjeku ima 88 posto udio javnog duga u BDP, objasnio je ministar i kazao da “stojimo mnogo bolje nego većina zemalja”, prenosi Politika.

Izvor

Oznake: , ,

Možda vam se svidi

Oslobođenje – Objavljen snimak sa mjesta stravične nesreće kod Mostara
Zmajevi večeras završavaju uspješan nastup u Ligi nacija, Petev spremio velik broj promjena u sastavu –

Morate pročitati