Povežite se sa nama

Lifestyle

Baka Mara: Prokleta korona, tri mjeseca mi niko nije vrata otvorio (VIDEO)

Objavljeno

-

Selo Božići kod Fojnice krije u sebi pravog filozofa i životnog savjetnika ili, moderno rečeno, “life coacha” – baku Maru.

Mara Trogrančić. Kao da je pohađala čuvenu Sorbonu. Reporter “Avaza” posjetio je ovu staricu koja je sa svojih 80 ljeta vitalnija od nekih današnjih djevojaka.

Obilaze je komšije

Obradovala se, kao i svakom drugom putniku namjerniku.

– Prokleta korona, niko mi nije tri mjeseca vrata otvorio. K'o da je sve pomrlo. A od nečeg se mora mrijet’. I šta kaže, opasno za stare? Pa, starom sve smeta. K'o da je red da mlad čovjek mre prije starog – dočekuje nas baka Mara.

Treći je dan Bajrama.

– I prvi dan sam obilazila komšije muslimane, ovi što žive naniže. Što mi donesu namirnice kad ja ne mogu hodati. To je moja obaveza, da im idem na Bajram, tako treba – priča baka.

Jesenas je jedva dobila drva.

– Ja kukala, a eno mi po’ šupe drva ostalo. Ne treba samo kukati i žaliti se. Dobro je, koliko ima, ima – dodaje ova žena, čiju pamet mnogi s fakultetima teško da će dokučiti.

Kaže da čovjek ne može glavom kroz zid. I ne može ništa sam.

– Dobijem penziju, dok se režije plate, ostane nešto. Ali ne žalim se jer me obilaze dobri ljudi. I šta ja imam sad od toga da se žalim. Ko ga j*** – sočno opsova Mara.

Nećeš ni puškom

Iza kuće je posijala krompir, luk, salatu… Ima i jagode.- Hajde ti sad kakvu mladu natjeraj da ovo radi! Ma nećeš moći ni puškom. Kad one samo gledaju da se udome, udaju i onda uzjašu svog konja – kroz smijeh govori mudra Mara.

Ispratila nas je nasmijana.

– Sretno i dođite opet – ostade Mara na svom prijelazu ispraćajući nas.

Nakon 26 godina rodilo se jedno dijete

I selo Božići, kao i mnoga druga širom BiH, skoro je pusto. Nakon 26 godina, prvi put rodilo se jedno dijete.

Prošle godine su Alija i Ajla Bukvić dobili sina Ilhana.

Oglašavanje

Lifestyle

Bogat program ovogodišnjeg Mostarskog ljeta (VIDEO)

Objavljeno

-

Od

Manifestacija “Mostarsko ljeto 2020” počinje u petak, 17. srpnja predstavom “Ay Carmela”, redatelja Roberta Raponje u 21 sat u Centru za kulturu Mostar.

Ovogodišnja manifestacija održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera te su s današnje konferencije za novinare predstavnici pet kulturnih institucija Mostara pozvali građane da održavaju distancu i na programe dolaze s maskom.

U sklopu spomenute manifestacije održat će se 26 različitih kulturnih sadržaja iz oblasti kazališne, glazbene, likovne, poetske i scenske umjetnosti. Domaćini će tako ugostiti sudionike iz cijele BiH.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić naveo je kako su pripremili 10 programa i to 2 koncerta – tradicionalni koncert Mostarskih kiša i Adrijan Tarčuki koji će prirediti večer klasične gitare, te dvije promocije knjige: “Moja generacija”, autora Avde Hume i knjiga “Priče o dobrim ljudima”, autora Milana Račića. Također upriličit će se tri izložbe fotografije “Ljepota različitosti”, autorice Sonje Marić, “U vodi svijet”, s foto natječaja, te “Ljepote juga”, autora Alana Hadžića.

I na kraju, održat će se likovne izložbe Alise Teletović, druga je izložba “Izgubljena zemlja Lemurija”, autora Aleksandra Kokotovića, a treća dječjeg vrtića “Ciciban” na temu Stari most i to su do sada namlađi sudionici od tri do šest godina, pojasnio je Suljić.

Zanimljive sadržaje pripremila je i Narodna biblioteka Mostar.

Direktor spomenute ustanove Rasim Prguda kazao je kako su ove godine pripremili tri sadržaja koja će se održavati u Avliji Narodne biblioteke Mostar, u mostarskom naselju Luka.

Druženje i razgovor s dječjom književnicom Elmirom Helać-Mekić planirano je za 21. srpnja u 19.30 sati. Druga manifestacija planirana je za 28. srpnja u 20 sati, a riječ je o promociji knjige “Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića”, autorice Dijane Hadžizukić te izložba pod nazivom “Mustafa Ćeman u vremenu i njegova suradnja s Hamidom Dizdarom”, autora Esmira Bašića održat će se 6. kolovoza u 20 sati, istaknuo je Prguda.

Direktor Muzeja Hercegovina Asim Krhan istaknuo je kako je Muzej pripremio četiri sadržaja koja će se održati na otvorenome, u Avliji kuće Džemala Bijedića.

“Pošto je ove godine 70-ta godišnjica rada Muzeja Hercegovina opredijelili smo se da predstavimo nekoliko sadržaja iz naših zbirki iz bogatog fundusa. Jedna se odnosi na arheološku zbirku te je pripremljena izložba vezana za tragove kasno anktičke dekorartivne umjetnosti rađene u kamenu i upriličit će se 12. kolovoza u 19.30 sati”, kazao je Krhan.

Također, upriličit će se 10. kolovoza u 19 sati izložba informativnog plakata u Mostaru iz razdoblja socijalističke Jugoslavije gdje je plakat predstavljen kao politički medij u kontekstu socijalizma. Predstavit će se i “Časopis za kulturno i historijsko naslijeđe br.18” koa i digitalna izdanja svih ranijih brojeva 23. srpnja u 20.30 sati.

Direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš kazao je kako su pripremili tri programa koja će se održati u velikoj dvorani Pozorišta lutaka. Istaknuo je kako će rezervacije za sva tri događaja biti neophodne zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

Riječ je o predstavama namijenjenim za djecu i odrasle.

Prva predstava je 19. srpnja u 11 sati u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, a riječ je o predstavi pod nazivom “O nježnosti”, čija je autorica i redateljca Ines Pašić. Druga predstava dolazi iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a riječ je o predstavi “Ježeva kućica”, u režiji Miroljuba Mijatovića koja će se održati 19. srpnja u 20 sati. Predstava Pozorišta mladih Sarajevo  “Tobija”, u režiji Maria Drmaća održat će se 28. kolovoza u 20 sati.

Značajan dio programa pripremilo je i Narodno pozorište Mostar.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović osvrnuo se na pandemiju koja, kako je kazao, ima itekakvog utjecaja na sadržaj programa, način organizacije i strukturu. Iz tog razloga, kako je naveo, većina sadržaja se održava na otvorenom. Izrazio je uvjerenje da će publika, iako je manji broj sadržaja, imati razloga uživati u onome što je pripremljeno.

Ovogodišnje Mostarsko ljeto završava 28. kolovoza dječjom predstavom “Tobija”, redatelja Maria Drmaća, u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati.

Inače, kulturnu manifestaciju “Mostarsko ljeto” organizira pet institucija kulture u Mostaru i to Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka Mostar.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Općina Jajce na račun 116 poslovnih subjekata uplatila gotovo 300.000 KM

Objavljeno

-

Od

U cilju pomoći privrednim subjektima na području općine Jajce i ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemojom COVID-19 Općina Jajce uplatila gotovo 300.000,00 KM za 116 poslovnih subjekata za isplatu minimalne plaće za gotovo 300 uposlanika za period od dva i po mjeseca.

Tokom protekle sedmice na račune privrednih subjekata koji su aplicirali na Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava privrednim subjektima u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19 koji je raspisala Općina Jajce uplaćena su sredstva iz Budžeta općine.

116 privrednih subjekata ostvarilo je ovo pravo u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća Jajce kojom se definišu  mjere ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica za privredne subjekte (privredna društva i samostalne poduzetnike) koji posluju na području općine Jajce, a kojima je naredbama Federalnog štaba civlne zaštite obustavljen rad.

Na račune privrednih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042,00 KM  za subvencioniranje najniže neto plate za period od 15.3.2020. godine do 31.5.2020. godine definisane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406,00 KM po uposlenom.

Podsjećamo, pravo na korištenje mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica ostvarili su oni privredni subjekti koji u periodu od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine nisu odjavljivali poslovnu aktivnost, niti odjavljivali uposlene. Iz mjera podrške izuzete su sportske kladionice i poslovni subjekti čija djelatnost obuhvata igre na sreću.

Odlukom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predviđeno je i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce i primjenjivat će se za period od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine.

Također, Odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina, zakupnina sajamskih kućica i poslovnih prostora u vlasništvu Općine Jajce. Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površinu – ljetne bašte i koji koriste sajamske kućice biće oslobođeni plaćanja za period sezone od 1.5. do 30.9.2020. godine. Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površinu – kiosci osobađaju se plaćanja 50% iznosa godišnje zakupnine, kao i privredni subjekti koji imaju sklopljen ugovor o najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije