Connect with us

Zabava

Autoceste FBiH i Autoputevi RS do kraja godine završiće online cestu Banjaluka – Sarajevo

Objavljeno

na

Autoputevi Republike Srpske i Autoputevi Federacije Bosne i Hercegovine do kraja godine završiće u potpunosti online dionicu puta Banjaluka – Sarajevo. Projekt vrijedan 2,5 milijarde konvertibilnih maraka dogovoren je danas u Doboju, a direktori javnih preduzeća usaglasili su u potpunosti zajedničko izvođenje radova.

“Dosadašnja praksa pokazala je da spajanje jedne dionice sa drugom, druge sa trećom, treće sa četvrtom izaziva stres kod građana i građanki, a poseban napor predstavlja i za građevinska preduzeća koja ne mogu da uspostave kontinuitet u djelatnosti. Ovakav pristup biće u potpunosti fer i ravnopravan, a rješenje koje će osmisliti zajedno inžinjeri iz ova dva javna preduzeća biće prihvatljivo svima” – rekao je Ante Mamipara, koordinator projekta ispred Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema riječima Krste Manjka, koordinatora projekta ispred Autoputeva Republike Srpske, najveća prednost ovog projekta je samoodrživost.

“Novac koji će biti izdvojen u većem omjeu biće vraćen u budžet, kroz doprinose i poreze javnih uposlenika, tako da njegova isplativost i rentabilnost ne može biti dovedena u pitanje” – zaključio je Manjak. Na prvom radnom sastanku održanom danas, u 12:30, direktori dva javna preduzeća razmatrali su mogućnost uključivanja stranih investitora i prijedloge koje su dosad zaprimili.

“Naša je zajednička odluka da ovaj projekat bude potpuno samostalan i unutar granica Bosne i Hercegovine, kao dokaz da je zajednička sadašnja moguća. Zasad, možemo slobodno reći da u obzir ne dolazi ni prijedlog Google da projekt bude realizovan integralno u aplikaciji Mape. Takođe, odbili smo prijedlog i nekoliko arhitektonskih biroa iz Evrope za rješenja izgleda okoline autoputeva, smatrajući da svom stanovništvu moraju biti omogućeni jednaki uslovi imaginacije” – saopšteno je na konferenciji za štampu održanoj ispred Kancelarije Evropske unije za razvoj infrastrukture.

Prof. dr Risto Prelivoda za Šatro Info kaže da je ovaj projekt jedna od najozbiljnijih inicijativa predstavnika dva javna preduzeća. “Tih dvije ipo milijarde maraka uopšte nije mnogo. Ako se u budžet vrati milijardu ipo, kao što je plan, taj projekt će koštati stanovništvo gotovo kao godišnji budžet Bosne i Hercegovine. Kad vidite kako žive i šta rade zaposleni u zajedničkim institucijama, shvatićete da to uopšte nisu neke pare” – zaključio je Prelivoda.

(šatro.info)

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

 

 

Oglašavanje

Zabava

Arapski komentator postao HIT: Zapjevao kada je vidio Ruskinju na tribinama

Objavljeno

na

Od

Rusija je u meču drugog kola grupe B Europskog prvenstva u St. Petersburug savladala Finsku rezultatom 1:0, a na tribinama stadiona bilo je prisutno blizu 25.000 navijača.

U centru pažnje se našla jedna atraktivna Ruskinja, koja je više od 20-ak sekundi bila u kadru režisera. Arapski komentaror koji je radio direktan TV prijenos spomenutog meča bio je u čudu i u jednom trenutku je zapjevao dok je Ruskinja bila u krupnom kadru.

Nastavite čitati

Zabava

/VIDEO/ Hit snimak iz Posušja: Krenula da se uda pa svratila na pumpu po cigare

Objavljeno

na

Od

Snimak mlade objavljen na Facebook stranci ‘Imocki crnjaci’ nasmijao je hiljade korisnika mreža zbog onoga što je napravila prije odlaska u salu.

Naime, kako se vidi na snimku, mlada je u vjenčanici odlučila svratiti po cigarete na benzinsku pumpu. Snimak je navodno nastao u Posušju.

“Onaj osjećaj kada se ženiš i ideš prema sali, a cigara nema. Tuđi čovjek nikada neće razumjeti”, stoji u opisu video snimka.

Mlada je ležerno odšetala do pulta i zatražila tri kutije cigareta. Snimak je prikupio blizu tri hiljade reakcija i stotine komentara. “Kad pomislim da sam sve vidjela i doživjela, evo njih opet. Gasi sve”, “Na vrijeme kupiti zaliha”, “Očito se udala za džentlmena”, samo su neki od komentara ispod objave.

Video možete pogledati OVDJE!

Nastavite čitati

Najčitanije