Povežite se sa nama

Biznis

Austrija od sredine maja planira ponovo pokrenuti turističke kapacitete!

Objavljeno

-

Austrijska vlada sredinom maja planira pokrenuti “ugašeni” turizam u zemlji, koji je zbog pandemije koronavirusa u potpunosti zaustavljen.

Elisabeth Köstinger, ministrica turizma u vladi Sebastiana Kurza kazala je danas da se sredinom maja planiraju ponovo pokrenuti hotelska industrija, restorani i ugostiteljski objekti.

“Onaj ko planira odmor za ljeto, trebao bi razmisliti o tome da ga provede u Austriji, ali da je zdravlje glavni prioritet i zadržavanje širenje koronavirusa”, kazala je Köstinger.

Navela je kako se ne može procijeniti kako će se razvijati situacija u susjednim zemljama, posebno uvedene karantinske mjere, ali je odmor u Austriji preporučljiv na nekoliko načina.

Vlada razmatra na koji način će se ponovno pokrenuti poslovanje hotela i ugostiteljskog sektora, a izvjesno je da će se neka pravila morati donijeti, kao što je ponašanje u vanjskim bazenima.

“Pravila su u izradi. Važno je da se poštuju higijenske mjere, a to se odnosi i na sve kompanije koje nude usluge smještaja”, kazala je Köstinger naglasivši da su različiti zahtjevi udaljenosti na koncertima od onih na planinarskoj stazi.

Zasad nema pouzdanih procjena hoće li Austrijanci uspjeti nadoknaditi nedostatak stranih gostiju. Kazano je kako su posebno važni gosti iz Njemačke te su s vlastima u ovoj zemlji u stalnom kontaktu.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

BiH-Biznis.ba

Oglašavanje

Biznis

Gdje bi građani RS mogli potrošiti svoje vaučere

Objavljeno

-

Od

U Republici Srpskoj 15. juna počet će korištenje vaučera čiji je cilj pomoć turističkom sektoru da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona te da subvencijama bude omogućeno građanima da po povoljnim uslovima dio odmora provedu na domaćim destinacijama.

Kako je najavljeno, svaki punoljetan stanovnik Republike Srpske dobiće po 100 KM koje će moći da potroši na boravak u turističkim destinacijama u ovom entitetu.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske provjerili smo gdje bi građani mogli utrošiti svoje vaučere.

– Turistička privreda pretrpjela je najteže posljedice usljed pandemije virusa korona koja je zahvatila cijeli svijet. Raduje nas to što je naš kompletan region uspio da spriječi scenario koji se desio u Italiji, Španiji, Francuskoj i što se kreće sa ublažavanjem restriktivnih mijera ne samo kod nas, nego i u regionu i Evropi, pa se iskreno nadamo da će u ljetnim mjesecima koji su pred nama doći do otvaranja granica, normalizacije i mogućnosti kretanja stanovništva, otvaranja smještajnih i ugostiteljskih objekata i postojanja uslova da svi pružaoci usluga u turizmu slobodno i bez ograničenja mogu da posluju i pružaju svoje usluge – kažu za BiznisInfo u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Navode kako medicinska struka kaže da boravak u prirodi na otvorenom ne može da škodi zdravlju te ističu da Republika Srpska tu ima mnogo da ponudi.

– Naša velika prednost su ogromna prirodna bogatstva, nacionalni parkovi, planine rijeke, izletišta i ostale destinacije toga tipa, na kojima i domaći i strani turisti mogu da provode svoje slobodno vrijeme i odmore, sa apsolutnim poštovanjem socijalne distance, ukoliko to mjere koje budu na snazi u mjesecima pred nama budu zahtjevale – kažu u TORS-u.

Preporuka ove organizacije za ovogodišnja putovanja obuhvata nacionalne parkove, planine i kampove.

Nacionalni Park Sutjeska

Ovaj park koji nudi planinarske šetnje, mogućnosti kampovanja, posjetu prašumi Perućici u NP Sutjeska, posjete vidikovcima sa kojih se pruža senzacionalan pogled na planinske masive Maglića, Volujaka, Zelengore.

Raduju nas i investicioni projekti u ovom nacionalnom parku koji su u toku, a koji se odnose na sanaciju i proširenje postojećih smještajnih kapaciteta, kao i izgradnju razvojno-istraživačkog centra u okviru projekta prekogranične saradnje sa Srbijom. Tu u neposrednoj blizini su i rijeke Drina i Tara, te izuzetno razvijeni rafting turizam, za koji se takođe nadamo da će ovoga ljeta da bude u punom kapacitetu. Doživljaj vožnje u čamcu kroz najdublji evropski kanjon je neponovljiv – kažu u TORS-u.

Nacionalni park Kozara

Krajiška ljepotica Kozara svojevrsna je vazdušna banja. U bogatoj ponudi nacionalnog parka kojem pripada sada se posebno ističe jedan novitet – pješačka staza Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen dužine 4,2 km koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova parka sa živopisnim vidikovcima i simpatičnim vodopadom. Ono što ovu stazu čini posebnom jeste tzv. via ferrata na stijeni Bijelog kamena.

Prva je to staza u regiji na kojoj će vam srce snažno lupati od uzbuđenja tokom avanture, uz pogled na nestvarne ljepote krajolika. Uz pješačku stazu zasađeno je 1.500 sadnica tise – rijetke i ugrožene biljne vrste koja se nalazi i na Crvenoj listi zaštićene flore i faune RS. Tu je i adrenalin park, te šetnje uređenim planinarskim i pješačkim stazama – kažu u TORS-u.

Hajdučke vode

Na obroncima znamenite planine Borja, smjestilo se jedinstveno izletište Hajdučke vode. Veličanstven pejzaž, borova šuma i planinski vazduh čine ovaj prostor jedinstvenim u okruženju. Nećete pogriješiti ako odaberete baš njega, jer u kompleksu izletišta možete prenoćiti u hotelu i nakon ugodnog dana u netaknutoj prirodi uživati u čarima wellness&spa centra.

Ljubitelji sporta ne trebaju brinuti da će im biti dosadno, jer su uz hotel smješteni i tereni za fudbal, tenis, odbojku, košarku, i rukomet, te igralište za djecu kao i staze za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi. U blizini izletišta nalazi se manastir Liplje iz 13. vijeka do kojeg možete doći šetnjom kroz selo.

Jahorina

Smanjenje restriktivnih mjera i mogućnost otvaranja smještajnih i ugostiteljskih objekata od juna mjeseca umnogome bi dopirinio razvoju ljetne sezone na Jahorini. Vikend aranžmani u hotelima, šetnja planinskim prostranstvima, alpine coaster i uživanje u raznovrsnim sadržajima, sigurno bi privuklo veliki broj domaćih i stranih gostiju na ovu olimpijsku ljepoticu.

Trebević

Desetak kilometara od Sarajeva i petnaestak minuta vožnje od gradske vreve, u podnožju guste četinarske šume otkrivamo pravu oazu mira, ali i dobre zabave. Zabavni park “Sunnyland” nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića sa prelijepim pogledom na sarajevsku kotlinu. Nakon što vas okrijepi pogled na grad, isprobajte adrenalinski “alpine coaster” na kojem ćete odmah zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. Nekoliko kilometara dalje smjestio se Brus na kojem ćete na svježem zraku popiti piće i jesti, a možete i prenoćiti u luksuzno opremljenim bungalovima.

Brus nudi za svakog po nešto – uređene staze za šetnicu koje se u zimskim snježnim danima “preobraze” u skijaške, igraonice za djecu, mjesto za roštilj, terene za male i avanturističke sportove (planinski bicikli, kvadovi, paint ball…) – navode u TORS-u.

Kamp Stari Brod

Sedamnaest kilometara od Višegrada, na samom ulasku u grandiozni kanjon rijeke Drine, smješten je kamp Stari Brod do kojeg se može stići jedino čamcem ili brodicom. Brod prima 40 putnika na svaku vožnju i nudi organiziranje ručka na svojoj palubi. No ručati možete i po dolasku u kamp, u restoranu koji ima očaravajući pogled na zelenu rijeku, a u kojem možete probati lokalne specijalitete na koje nećete ostati ravnodušni: ispod sača se peku janjetina i teletina, a ne smijete propustiti probati ni drinsku ribu i još mnogo toga pripremljenog po tradicionalnim receptima sa mnogo truda i ljubavi.

Avanturisti i ljubitelji netaknute prirode mogu se udobno smjestiti u Staroj i Novoj kući, gdje se mogu odlično zabaviti i rekreirati na terenima za fudbal, košarku i odbojku. Ko poželi isprobati nešto novo može se okušati i u vožnji kajaka i pedalina po rijeci, hajkingom ili samo uživati u laganoj šetnjom Stazom zdravlja po okolini. Posebno za bicikliste uređene su i dvije makadamske staze koje vode do kampa.

Vjerski i zdravstveni turizam

Bogata je i ponuda vjerskog turizma, te mogućnost obilazaka nekih od manastira i crkava u našoj zemlji. Hercegovina je bogata svetinjama, Tvrdoš, Petropavlov manastir, manastir Duži, Hercegovačka Gračanica. Tu je i selo Mrkonjići, rodno mjesto Svetog oca Vasilija Ostroškog. U zapadnom dijelu Republike Srpske su svetinje Moštanica, Liplje, Stuplje. Manastir Dobrun kod Višegrada i brojni drugi.

– Ne treba zaboraviti ni naše gradske centre i city break destinacije u prvom redu Banjaluku, Trebinje sa Gradom Sunca, Višegrad sa Andrićgradom, Bijeljinu sa etno selom Stanišići. Svakako da će turizam u gradskim jezgrima u mnogome zavisiti od seta mjera kojima će biti propisani uslovi otvaranja i posjeta, tj boravka u smještajnim i ugostiteljskim objektima, muzejima i ostalim spomenicima kulture. Ne treba zaboraviti spomenuti ni manifestacije koje su u mnogome motiv dolaska turista u Republiku Srpsku, a još nije poznato da li će iste biti moguće održati u mjesecima koji su ispred nas i ako da u kom obliku, tj. pod kojim mjerama koje će biti propisane. Ljeto obiluje brojnim događajima i nadamo se da će i domaći gosti, kao i gosti iz regije uživati u njima – nadaju se u TORS-u.

Slično je i sa banjskim centrima koji čine značajan dio turističke ponude jer se ne radi samo o banjsko-lječilišnim već i wellness, spa te kongresnim centrima.

– Iskreno se nadamo i vjerujemo da će isti u što skorijem vremenu biti upotpunosti stavljeni u funkciju, za sve vrste usluga koje nude, jer naše Banje Vrućica, Kulaši, Laktaši, Slatina sa svojom ponudom motiv  su dolaska velikog broja domaćih i stranih gostiju – zaključuju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Nastavite čitati

Biznis

Povećan broj zavarivača u 2019. godini za 30% u odnosu na godinu prije

Objavljeno

-

Od

Jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada svakako jeste zanimanje zavarivača, za kojim je potražnja u BiH ali i u susjednim zemljama iz godine u godinu u porastu. Upravo zbog velike potražnje na tržištu, može se reći da je Institut za zavarivanje prošle godine uspješno poslovao i obučio veliki broj certificiranih zavarivača.

Vlada TK već nekoliko godina unazad iz Budžeta ulaže sredstva za sufinansiranje školovanja certificiranih zavarivača koji će svoje znanje steći u tuzlanskom Institutu za zavarivanje. Tokom 2019. godine u Institutu za zavarivanje u Tuzli obučeno i doobučeno je 918 kandidata. Svi kandidati su uspješno završili obuku za zavarivače i svojim radom su povećali kvalitet zavarivanja u metalnoj industriji. Nakon obuke svi nezaposleni kandidati su se zaposlili, a dio njih je dobilo posao u zemljama EU. Broj novih zavarivača predstavlja povećanje za oko 30% u odnosu na broj educiranih zavarivača u 2018. godini.

“Mi smo u prošloj godini imali povećan obim usluga na cijelom području i istaknut ću dva značajna događaja. Jedan je realizacija projekta u Sudanu gdje smo početkom prošle godine dva mjeseca radili doobuku za oko 50 zavarivača i atestaciju dolje kod njih. Taj ugovoor smo pripremili u 2018.godini” – kazao je dipl. eng Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje Tuzla.

Drugi značajan događaj jeste akreditacija laboratorije za ispitivanje kontrolu zavarenih spojeva i ispitivanje materijala. Institut je prošle godine dobio akreditaciju po Međunarodnom standardu.

Naša laboratorija je prva u TK i jedna od rijetkih u BiH koja je akreditovana po Međunarodnim standardima. Mi smo to i prije radili, imamo izvanredno obučen tin ljudi i sa tom akreditacijom naša mjerenja su validna u cijelom svijetu” istakao je direktor Instituta.

Mnogi prođu obuku i dobiju certifikat zavarivača kako bi otišli u inostranstvo raditi, s obzirom na činjenicu da prosječne plaće zavarivača u nekim zemljama prelaze dvije hiljade konvertibilnih maraka, što je u odnosu na bh. plaće skoro tri puta više. Država po pitanju odlaska mladih ne radi mnogo. Međutim, u Tuzlanskom kantonu čini se kako stvari ipak ne stoje u mjestu. Tako je u Srednjoj mašinskoj školi Tuzla obavljanje praktične nastave obavezno, pa učenici koji upišu smjer za zavarivanje u ovoj tuzlanskoj školi, svoju praktičnu nastavu mogu obavljati u Institutu za zavarivanje.

Ta spona mašinske škole i Instituta je jedna logična spona gdje mi u procesu rada obavljamo praktičnu obuku jendog broja učenika zavarivača. Oni prolaze kompletnu obuku i imaju punu pripremu i punu odgovornost o svom radu i sigurno dobijaju kvalitetnu obuku. Najbolji učenici na kraju obuke dobijaju ateste za zavarivače kao takvi su spremni za tržište rada, i oni direktno idu u proces rada” – rekao je Zulić.

U 2019.godini  u okviru praktične obuke učenika Srednje mašinske škole, koja se tokom školske godine obavljala u Institutu, najboljih sedam učenika su na kraju školske godine dobili ateste zavarivača, i nakon toga zaposlenje u  firmama na području našeg kantona. (RTVSlon)

Nastavite čitati

Najčitanije