fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Astronomska cijena piva na ovogodišnjem Oktoberfestu

Čaša piva od 1 litre na festivalu u glavnom gradu Bavarske ove će godine koštati između 13,60 i 15,30 eura, priopćio je Grad.

Prošle godine raspon cijena litre festivalskog piva bio je između 12,60 i 14,90 eura.

Kao organizator Oktoberfesta, Grad provjerava jesu li cijene koje su izračunali vlasnici pivnica razumne. Da bi to učinio, uspoređuje ih s cijenama velikih ugostiteljskih objekata u Münchenu. Litru izvoznog piva trenutno naplaćuju između 7,70 i 12,80 eura.

Međutim, Oktoberfest pivo ima dodatne troškove. Kuha se posebno za festival i posebno je jako s udjelom alkohola od oko 6 posto.

Osim toga, vlasnici moraju postaviti i skinuti šatore za dvije nedjelje festivala, a tu je i živa muzika.

Cijene piva na mjestu festivala otprilike su se udvostručile od 2004. godine: prije 20 godina litra piva koštala je između 6,70 i 7,10 eura.

I bezalkoholna pića na Oktoberfestu bit će skuplja ove godine: litra stolne vode koštat će u prosjeku 10,48 eura, s 10,04 eura u 2023., pivo Spezi 12,23 eura s 11,65 eura u 2023., a limunada 11,67, u odnosu na 11,17 eura 2023.

U ponedjeljak je počela gradnja velikih festivalskih šatora za festival koji počinje 21. septembra, a do 6. oktobra očekuje se šest miliona posjetitelja.

Lani je na festivalu piva po fantastičnom vremenu sudjelovalo 7,2 miliona gostiju. Popili su 6,5 miliona litara piva. Količina konzumiranog mesa nije objavljena, javlja dpa, prenosi Fena.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...