Povežite se sa nama

Magazin

Asepsol ne ubija koronavirus, perite ruke uz pjesmicu!

Objavljeno

-

Ovih dana nećete pretjerati čak i ako možda pomislite da opsesivno čistite sve i svuda. U skladu sa situacijom, potrebno je da neke navike, u vezi sa higijenom i dezinfekcijom, promijenimo i budemo što detaljniji. Važno je da se higijena svakog dana, i u svakom domu digne na „treći stepen“.

Mnoštvo korisnih informacija i savjeta u „RTS ordinaciji” dao je prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene.

Nije važna vrsta sapuna

Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetci, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Pjevajte pjesmicu dok perete ruke

Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpjeva „Danas nam je divan dan”. Kad otpjevate cijelu pjesmicu, pranje ruku je gotovo.

Alkohol, maramice, gelovi…

Nije neopodno poslije pranja ruku primenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primjenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvijek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primjer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol.

Ne koristite asepsol

Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda – natrijum hipohlorit.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru a može se praviti i miješanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta.

Cipele ostavljajte ispred vrata

Preparate sa hlorom ne treba koristiti, na primjer, za dezinfekciju cipela jer će ih oštetiti. Najjednostavnije je spužvom preći preko cipele, i onda isprati spužvu.

Ako je u toj prašini bilo virusa, oni će otići sa sklonjenom prašinom. Nema smisla dezinfikovati cipele, a najbolje je ostaviti ih ispred vrata jer se na đonovima skupljaju prašina i virusi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Sljedeći put kad posjetite frizera isprobajte suho šišanje

Objavljeno

-

Od

U frizerski salon uvijek ulazimo s određenim očekivanjima ili željama i s potragom za savršenim osvježenjem ili efektnom transformacijom frizure.

Vrijeme je da isprobate suho šišanje koje će vam pomoći da u svakom trenutku tokom samog procesa šišanja kose jasno vidite sviđa li vam se frizura, kako se vaša kosa transformira u željenu frizuru, ali i da na vrijeme zaustavite frizera ukoliko je došlo do nesporazuma.

Dok će klasično šišanje svježe oprane i peškirom prosušene kose rijetko dati ideju o završnom efektu, suho šišanje otkriva kako će izgledati završna frizura i daje kako vašem frizeru, tako i vama više kontrole nad kosom.

Nastavite čitati

Magazin

Sedam pozitivnih životnih mudrosti

Objavljeno

-

Od

Usredotočite se na danas

Ako se usredotočite samo na danas, poštedjet ćete sebe mnogo stresa, te poboljšati fokus i produktivnost. Naravno, morate planirati za ono što vas očekuje, ali kompulzivno razmišljanje o budućnosti će vas početi ometati u vašem svakodnevnom životu. Možete izgraditi naviku da se cijeli dan fokusirate na sadašnji trenutak, a o budućnosti razmišljate ograničeno vrijeme. Recimo 15 minuta dnevno ili ovisno o vašim potrebama, ali nikako u svakom trenutku i svugdje.

Suočite se s preprekama

Lako je sjediti i zamišljati sve strašne stvari koje vam se mogu dogoditi, ali najčešće su to samo velika čudovišta koja postoje samo u mislima. U pravilu većina životnih prepreka je savladiva, ako se oko njih potrudite.
Nakon što ste dobro razmislili, napravili istraživanje i dobar plan kako postići nešto, nemojte pasti u zamku izgradnje čudovišta. Samo krenite korak po korak u ostvarivanje cilja.

Potrudite se razumjeti

Razgovarajte s ljudima, napravite istraživanje kroz knjige i internet stranice i vidjet ćete kako anksioznost i strahovi nestaju. Razumijevanje je uvijek korisno, ali pretjerano razmišljanje, kao što smo već spomenuli nije.

Pronađite dobre strane problema

Problemi nam pomažu da bolje razumijemo sebe i razvijamo se. Neka vas problemi ne obeshrabre potpuno, jer u pravilu uvijek ima više prilika nego problema, a ako se usredotočite na jedan problem, nećete vidjeti druge opcije.Kada se pojavi problem upitajte se što mogu naučiti iz ove situacije.

Pripazite koje fraze koristite

Nemojte govoriti ili misliti negativno. Uvijek koristite riječi poput nada, vjera, pobjeda…Iz riječi koje koristite proizlazi velika moć. Ako koristite negativne riječi osjećat ćete se sve negativnije i negativnije, a ako koristite pozitivne riječi i vaš odnos prema životu će biti pozitivniji.

Nemojte srljati

Ako imamo neki cilj u vidu sigurno ćemo se žuriti, ali ako nesmotreno trčite mogli biste pasti. Da biste stigli tamo gdje želite često je sporiji pristup bolji i učinkovitiji.

Nemojte učiti samo iz svojih pogrešaka

Naše pogreške su zanimljive jer nas mogu naučiti nečemu vrijednom, ali promatrajte i druge ljude. Ne morate sve iskusiti na vlastitoj koži.

Nastavite čitati

Najčitanije