fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Apple, nakon novih optužbi, odobrio trgovinu Epic Gamesa za iOS uređaje u Evropi

Firma Epic Games dobila je ono što je dugo tražila: aplikaciju za trgovinu igrama na iPhone i iPad uređajima u Evropi. Vrlo vjerovatno to nije kraj ove komplicirane, poslovne, šahovske igre.

Malo je sporova privuklo toliko pažnje kao ovaj između Applea i Epic Gamesa. Ovaj sukob, koji je započeo 2020. godine, potresao je temeljni modus operandi Applea, a i šire digitalne ekonomije i postavio ključna pitanja o kontroli nad digitalnim tržištima.

Odobreno!
Apple je u petak odobrio aplikaciju za trgovinu igrama Epic Gamesa na iPhone i iPad uređajima u Evropi. Ovaj potez dolazi nakon što je Epic Games, firma iza popularne igre “Fortnite”, optužila Apple za ometanje njihovih nastojanja da uspostave trgovinu igara na iOS platformi.

Javno tužakanje
Prema Epic Gamesu, Apple je dvaput odbio dokumentaciju koju su podnijeli za pokretanje Epic Games Storea, tvrdeći da je dizajn određenih gumba i oznaka previše sličan onima koje koristi App Store. Epic je u nizu objava na platformi X iznio detalje:

“Apple je dvaput odbio našu prijavu kako bi pokrenuli Epic Games Store, tvrdeći da su dizajn i položaj Epicovog gumba ‘Instaliraj’ previše slični Appleovom gumbu ‘Preuzmi’, te da je naša oznaka ‘Kupnje unutar aplikacije’ previše slična oznaci App Storea ‘Kupnje u aplikaciji’.

Koristimo iste konvencije imenovanja ‘Instaliraj’ i ‘Kupnje unutar aplikacije’ koje se koriste u popularnim trgovinama aplikacija na više platformi, i slijedimo standardne konvencije za gumbe u iOS aplikacijama. Pokušavamo napraviti trgovinu koju mobilni korisnici mogu lako razumjeti, a objava o mogućnosti kupnji unutar aplikacije je najbolja praksa koju danas slijede sve online trgovine, prenosi Bug hr.

Appleovo odbijanje je proizvoljno, opstruirajuće i krši DMA, a svoju smo zabrinutosti podijelili s Evropskom komisijom. Ako ne bude daljnjih prepreka od strane Applea, spremni smo lansirati Epic Games Store i Fortnite na iOS u EU u sljedećih nekoliko mjeseci.”

Pod pritiskom evropskih regulatora, javnim optužbama koje mu štete ugledu, Apple je zaključio da nema smisla sve dalje opstruirati i dao pristanak da se udovolji Epicovom zahtjevu.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...