Povežite se

Magazin

AP: Ogromna ostrva otpada plutaju rijekama Balkana

Objavljeno

na

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rijekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu “Višegrad” na rijeci Drina, piše američka agencija Associated Press.

Plastične flaše i kese, zahrđala burad i drugi otpad juče su se mogli vidjeti u Drini blizu Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine, navodi AP.

Agencija dodaje da je juče počelo uklanjanje otpada kod hidroelektrane “Višegrad” kako bi bila izbjegnuta potencijalna šteta.

Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i BiH nose još otpada nakon što su nabujale vode prešle preko deponija u toj oblasti, piše u tekstu.

AP navodi da balkanske države karakteriše loše upravljanje otpadom i da tone smeća redovno završavaju u rijekama.

Dodaje se da je ovonedjeljno pucanje lančanice koja je zadržavala otpad dovelo do masovnog nagomilavanja smeća u Drini i ugrožavanja višegradske brane.

“Zvaničnici navode da se iz Drine blizu Višegrada svake godine izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu mnogo učinili na njegovom rješavanju, a sve zemlje su na putu ka EU”, piše AP.

Američka agencija navodi riječi ekološkog aktiviste iz grupe Eko centar Dejana Furtule da problem smeća u Drini ugrožava i lokalnu zajednicu jer se otpad poslije vađenja iz rijeke baca na lokalnu deponiju koja često gori i iz koje se otrovna tečnost vraća u Drinu.

“Svi smo ovdje u opasnosti, čitav ekosistem”, rekao je Furtula.

Agencija navodi da je otpad iz rijeke Lim stvorio sličan problem u Potpećkom jezeru na jugozapadu Srbije.

“Slike nagomilanog smeća koje pokriva i vještačko jezero i Drinu izazvale su gnjev. Ovosedmični naslov u listu Blic glasio je ‘Užasno i sramotno’, a u tekstu je Potpećko jezero opisano kao plutajuća deponija”, piše agencija.

Dodaje da su i Drina i Lim rijeke poznate po smaragdnoj boji i pejzažu od kojeg zastaje dah.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Advertisement

Magazin

U Sarajevu se gradi novi objekat sa javnim toaletom, poznato kako će izgledati

Objavljeno

na

Od

U Sarajevu se gradi novi poslovni objekat sa javnim toaletom.

Nalazit će se u ulici Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, odmah uz trolejbusku i autobusku stanicu.

Općina Centar je krajem prošle godine izdala dozvolu za gradnju ovog objekta.

Također, Općina se oglasila nedavno saopćenjem o ovom objektu.

Naveli su kako je “pribavljena Izjava investitora kojom se isti obavezuje da će po stupanju na snagu Odluke Komisije, ovoj Službi podnijeti zahtjev za izmjenu odobrenja u pogledu redizajna fasada, a uz konsultacije sa Kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa”.

Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa se također usaglasio sa ovim zaključkom.

Cijelo saopćenje pročitajte OVDJE.

Pogledajte kako bi ovaj objekat trebao izgledati:

Nastavite čitati

Magazin

Američka glumica Lori Loughlin puštena iz zatvora

Objavljeno

na

Od

Američka glumica Lori Loughlin (56), u ponedjeljak je puštena iz zatvora nakon dvomjesečne kazne zbog učestvovanja u prijevari kojom su se osiguravala mjesta na prestižnim univerzitetima privilegiranoj djeci, objavile su američke vlasti.

Glumica poznata po ulozi tete Becky u hit seriji Puna kuća iz osamdesetih i devedesetih godina, počela je služiti kaznu 30. oktobra u saveznom zatvoru u Dublinu, gradiću u blizini San Francisca.

Glumica Felicity Huffman iz Očajnih kućanica također je bila u tom zatvoru zbog iste prijevare, a puštena je na slobodu u oktobru 2019. nakon što je odslužila 11 dana od dvije sedmice određene kazne. Loughlin i njen suprug, dizajner Mossimo Giannulli, bili su među 50 ljudi osuđenih za tu prijevaru.

Par je priznao da je platio 500 hiljada dolara kako bi njihove dvije kćeri bile primljene na univerzitet Južne Kalifornije kao članice veslačkog tima, iako se nikad nisu bavile veslanjem.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije