fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja – NEON Televizija

Projekat zapošljavanja nezaposlenih doktora medicine sa područja Tuzlanskog kantona ušao je u završnu fazu potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona. Poslodavci i ljekari koji će po
Programu unaprjeđenja zdravstvene zaštite biti angažovani u zdravstvenim ustanovama TK tokom narednih 12 mjeseci potpisali su danas ugovore.

Riječ je o sufinansiranju, a sredstva su obezbijeđena putem federalnog Programa za zapošljavanje i Programa za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, kazala je ovom prilikom Sekretar Ministarstva zdravstva TK Melika Saračević.
„Radi se o 71 doktoru. Potrebu za angažovanjem mladih ljekara iskazalo je 8 domova zdravlja, UKC Tuzla, bolnica Gračanica i Zavod za javno zdravstvo TK“, kazala je Saračević.
Nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK koja je i raspisala konkurs čije je uslove na kraju ispunio 71 doktor medicine.
„Mi ćemo nastaviti sa realizacijom i u okviru obezbijeđenih finansijskih sredstava koje imamo. Prije svega od Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje TK a nadamo se i sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja“, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje TK Miralem Softić.
Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osigurnja TK Denisa Husića kompletan projekat sufinansiranja, ne računajući sredstva Službe za zapošljavanje, je na Zavodu otprilike 2/3 i iznosit će oko 2,5 miliona KM.
„Radi se o pojedinačnim mjesečnim iznosima oko 2700 KM po jednom ljekaru. Kompletan proces prijema ljekara je veoma značajan jer imamo prirodni odljev ljekara sa UKC-a i zdravstvenih ustanova. Otprilike stotinjak ljekara sa UKC-a sljedeće godine ide u penziju. Samo jedan dom zdravlja će penzionisati u sljedećoj godini 35 ljekara. Situacija nije da je alarmantna nego je stvar potrebe da se ovaj 71 svršeni ljekar zaposli u sve zdravstvene ustanove“, kazao je Husić.

Sredstva koja su u početku bila predviđena za angažovanje 111 ljekara nisu iskorištena pa je nakana, u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK u nastavku podržati prijem svih ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, naglašeno je ovom prilikom.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...