fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Andelija: U srijedu smo sve dogovorili s rudarima, ne znam zašto Sindikat sada ovo radi

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija za Klix.ba je ispričao šta se dešavalo drugog dana protesta rudara i šta je dogovoreno u telefonskom razgovoru s ministrom Nerminom Džindićem i predsjednikom Sindikata rudara Sinanom Husićem.

“Ministar Džindić me pozvao na mobilni telefon oko 13-14 sati, drugog dana protesta u srijedu, i rekao da sjedi sa Sinanom i Zuhdijom i da su usaglasili neke stvari”, navodi na početku.

Ovaj razgovor se vodio neposredno prije prekida protesta ispred zgrade Vlade FBiH, gdje je Sinan Husić poručio rudarima da se vraćaju kućama, ali da dogovor nije postignut i da se radnički neposluh nastavlja.

Rekli su da je dogovoreno da će se povećati cijena uglja za 20 posto, počev od 2022. godine, da će oko 60 miliona na nivou godine biti dodatni prihod za rudnike i dodatni trošak za Elektroprivredu, a da će se ta sredstva namiriti iz povećanja cijene električne energije.

“Rekao sam ministru da to prihvatam i da mi je žao što ćemo morati povećati cijenu električne energije, ali i da sumnjam da će Sindikat prihvatiti da oni budu odgovorni za povećanje cijene električne energije”, rekao je Andelija.

Dalje kaže da je druga tačka bila pravljenje programa za rješavanje duga za poreze i doprinose za sve uposlene u periodu od 2023. do 2028. godine.

“Ja sam rekao da prihvatam i to te dodao da možemo početi već od 2022. godine jer će biti tih 60 miliona KM, pa neka se počne isplaćivati”, dodaje Andelija.

Zatim su usaglasili da se sporni pravilnik o radu i radnom učinku stavi van snage i da odmah sjednu predstavnici sindikata i poslodavac kako bi se do novog kolektivnog ugovora, koji se treba potpisati do 1. aprila 2022. godine, ispregovara i unese u novi kolektivni ugovor.

“Prihvatili smo i to, kao i četvrtu tačku da se preispita odgovornost i u rudnicima i Elektroprivredi za trenutno stanje”, kazao je direktor Elektroprivrede.

Za kraj je zamolio sindikaliste i sve radnike da ispoštuju ono što su se dogovorili prije dva dana i ističe da mu nije jasna današnja izjava predsjednika Sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića koji je kazao da je Elektroprivreda odbila ono što je dogovoreno drugog dana protesta.

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Ispred Atik džamije u Janji jutros se začula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema riječima očevidaca muškarci iz kolone automobila koja se zaustavila na...

Biznis

Najniža plata u ovoj godini, kako je to utvrdila Vlada Federacije BiH, utvrđena je u iznosu od 543 KM.

BiH

Maša stranka, koja je sastavni dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, zaprijetila je izlaskom iz aktuelnog saziva vlade ukoliko predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) ne...

Magazin

Pjevačica Jelena Karleuša je prijavila supruga Duška Tošića za nasilje u porodici, potvrđeno je za Nova.rs. Prema saznanjima Nova.rs, Duško je svojoj zakonitoj supruzi...