Povežite se

Vijesti

Andelija: Protiv sam kompromisa na štetu Elektroprivrede, rudnike treba finansirati i iz drugih izvora

Objavljeno

na

Na konferenciji za medije u Elektroprivredi BiH kazano je kako pozdravljaju odluku sindikata da prekinu proteste u Sarajevu, ali da je neophodno brzo pokrenuti proizvodnju uglja.

Admir Andelija, direktor ove kompanije kazao je kako su pokušali u rudniku Kreka implementiramo “sporni” pravilnik i on se pokazao kao prilično dobar.

“Režijsko osoblje je imalo smanjenu platu pa je to imalo određen efekat uštede. Princip nagrađivanja učinka je mogao donijeti i mnogo veće plate, a on je bio kamen smutnje”, naveo je on.

U Elektroprivredi su sretni zbog prekida protesta rudara u Sarajevu.

“Pozdravljam odluku sindikata da odustanu od protesta u Sarajevu i vrate se u rudnike jer problema treba rješavati u našoj kući. To je hrabra odluka”, kazao je on.

Andelija je kazao kako je proizvodnja u Termoelektrani Tuzla i od ranije opterećena nestašicama uglja te da se on rješava nabavkom iz rudnika u Stanarima.

“Odluka je da se Blok 4 i Blok 6 stave van snage. Bolja situacija je u Kaknju, ali će zbog povećane potrošnje i on ispaštati. To je razlog zbog čega bi rudnici trebali što prije početi s proizvodnjom. Protiv sam da kompromis bude na teret Elektroprivrede. Ne mogu se rudnici finansirati samo iz Elektroprivrede, treba potražiti i druge izvore”, zaključio je Andelija.

Ponovio je kako se po novim pravilnicima ne smanjuje plata radnika u proizvodnji, već samo režijskom osoblju te kako radnika u proizvodnji nedostaje.

 

Klix

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije