fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Andelija o stanju u rudnicima: Postoji mogućnost da izgubimo energetski suverenitet

Nadležni su se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osvrnuli na stanje u sedam rudnika. Parlamentarcima je predočena informacija u rudnicima čiji su rudari prošle sedmice protestovali ispred entitetske vlade u Sarajevu.

Entitetski premijer Fadil Novalić (SDA) je izjavio da energetska kriza, kako je rekao, već neko vrijeme prijeti na globalnom nivou te da za to ne postoji brzo i jednostavno rješenje.

Federalni ministar enrgetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) i direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su parlamentarce informisali o stanju u sedam rudnika koji proizvode ugalj potreban za električnu energiju.

Džindić je naglasio da prosječna plata u rudnicima iznosi 1.167 KM, a da prosječna plata u koncernu EP BiH iznosi 1.145 KM. Napomenuo je da su prošle godine ukupna ulaganja u rudnike bila 50 miliona KM, što je 10 miliona KM manje u odnosu na godinu ranije.

Naglasio je da skoro svi rudnici negativno posluju, osim oni u Banovićima i Gračanici. Ponovio je da će ispunjavanje zahtjeva rudara, kako je naveo, mnogo koštati.

Resorni ministar Džindić je poručio da je “laž” da je novim pravilnikom o radu bilo namjeravano da se rudarima snizi plata.

Potcrtao je da će se novac prihodovan od povećanja cijene uglja za 20 posto u svim rudnicima koristiti isključivo za izmirivanje finansijskih obaveza rudnika.

Prema njegovim riječima, pitao je sindikat rudara zašto traže smjenu direktora EP BiH od kojeg se očekuje da provede ono što je ranije dogovoreno, tj. ako je vlast prihvatila deset od 13 uslova rudara.

Andelija: Postoji mogućnost da izgubimo energetski suverenitet

Direktor EP BiH Admir Andelija je ocijenio da su “teški trenuci” pred elektroenergetskim sektorom. Podsjetio je da su rudnici postali dijelom preduzeća kojim upravlja još 2009. te da su tada bili u “zapuštenom” stanju. Naveo je da je jedan od problema bio i prekomjeran broj radnika. Tvrdi da je do danas u rudnike investirano više od 300 miliona KM.

Kako je kazao, ulaganja nisu davala konkretne učinke.

Smatra da je činjenica da se u rudnicima, kao i ostatku javnog sektora visina plate ne određuje na osnovu radnog učinka. Shodno tome, ocijenio je da je bilo najteže dogovoriti se s rudarima o pravilniku o učinku rada.

Andelija je naglasio da najviše viška radnika ima u administraciji, a da ih fali u samoj proizvodnji. Uvjerava da nije predviđeno da sindikati ne prihvataju nove pravilnike, već da se s njima konsultuje. Tvrdi da su pravilnici rudarima bili predočeni.

Kao primjer koliko je stanje u rudnicima loše, istakao je to da je EP BiH dala rudniku Kreka pozajmnicu od dva miliona KM za isplatu neto plate. Upravo je Kreku naveo kao rudnik u kojem je stanje najteže. Upozorio je da se može desiti da i EP BiH više neće imati novca.

Ponovio je da će poskupljenje cijene uglja i izmirivanje dugovanja za penzionisanje rudara od 430 miliona KM značiti poskupljenje struje za više od 30 posto.

Andelija je još jednom pozvao sindikat na razgovore, da “završe agoniju i da se obavežu na restrukturiranje rudnika za dobrobit države”. U suprotnom, tvrdi da će se desiti da izgubimo energetski suverentitet.

Klix

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...