Povežite se sa nama

Lifestyle

Amila Beširović: ‘Ne želim odseliti, nadam da će poslodavaci u Tuzli prepoznati moje vještine, snage i kompetencije’

Objavljeno

-

Amila Beširović  po zvanju sam Bachelor primijenjene matematike i master dramski i audio vizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta mnoge je oduševila svojim Facebook statusom u kojim između ostalog navodi kako nakon studiranja ne želi otići iz Tuzle i BiH već se nada da će što više poslodavaca prepoznati njene vještine i kompetencije te da ću dobiti priliku za stalno zaposlenje.

‘Na Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, odsjek za matematiku, smjer primijenjena matematika, upisujem se 2009. godine kao prva generacija smjera primijenjene matematike u Tuzli.

Nakon završetka srednje škole jedina stvar u koju sam bila sigurna je da želim studirati na Univerzitetu u Tuzli i ne želim nakon studija odseliti izvan Tuzle.

Za Tuzlu su me prije svega vezale emocije ljubavi i poštovanja koje sam kao srednjoškolac izgradila prema djeci i mladima koji čine Udruženje ‘Mladi Tuzle’ i Pozorište mladih Tuzle čiji sam i danas aktivni član i predstavnik.

Moje upoznavanje sa matematikom nije bilo idealno. Svoju prvu jedinicu u osnovnoj školi sam dobila baš iz matematike, jer mi niko nije objasnio da kada u tekstualnom zadatku piše zbir, to znači da se brojevi sabiraju.

Jednostavno se podrazumijevalo da to znamo. Kada sam došla do spoznaje gdje je greška, osjećala sam se prevarenom i obećala sam sebi da ću se sa matematikom pozabaviti toliko da mi ništa neće biti nesavladivo.

Također sam naučila da je pogrešno podrazumjevati znanje i razumijevanje učenika iz određene oblasti, što i danas koristim kao temelj prenošenja znanja na učenike. Iz velike potrebe i želje da savladam što više oblasti iz matematike, osvajala sam nagrade i priznanja na školskim, općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz matematike u osnovnoj školi što me činilo pobjednikom nad matematikom u mojim očima. Matematika je polako ali sigurno postala moja svakodnevnica i inspiracija.

Za dodiplomski studij matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu odlučila sam se zbog potrebe i želje da se odužim matematici jer me tokom pohađanja osnovne škole znala učiniti do neba ponosnom i sretnom.

Također sam imala potrebu nekada biti u situaciji da matematiku, koja se u zajednici doživljava kao nesavladiva, iskoristivši sve vještine i iskustva, djeci i mladima učinim zanimljivim predmetom koji će razumijeti i na koji će dolaziti sa osmijehom na licu. Moji srednjoškolski vršnjaci su mi uvijek govorili da sam ja matematiku njima znala ispričati kao naljepšu bajku.

Za mene je matematika ono što usmjeri čovjeka da logično razmišlja i povezuje stvari, uvijek prati nekoliko koraka unaprijed, ne postupa ishitreno, zna cilj kojem teži, povećava koncentraciju i stvara mogućnost percepcije iz više različitih uglova.

Nakon studija imala sam priliku položiti dodatnu pedagoško psihološku grupu predmeta i stručni ispit za rad u obrazovnim institucijama te raditi povremeno na poslovima nastavnika matematike u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Danas me najčešće možete sresti u radnim prostorima i na javnim događajima Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja ‘Mladi Tuzle’.

Nakon završenog Dramskog studija za djecu i mlade te Muzičko – pjevačkog studija u funkciji glume u okviru aktivnosti Pozorišta mladih Tuzle od 2012. godine sam u funkciji voditelja Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle i radim sa uzrastima od 6 do 29 godina na primijeni pozorišta i drame u svrhu razvoja njihove ličnosti i poboljšanja socijalnih vještina.

Dramatizovala sam mnoge tekstove za pozorišne predstave. Potpisujem režiju i pedagoški rad sa grupama za 13 pozorišnih predstava. Sa mlađim uzrastima od 3 do 6 godina samna imala priliku voditi dramske radionice u saradnji sa Udruženjem za rani rast i razvoj ‘Petar Pan’ Tuzla.

Učestvovala sam u glumačkim i pjevačkim zadacima na sceni u 15 različitih pozorišnih predstava koje obrađuju aktuelne društvene probleme u zajednici i jednom igranom filmu.

Osvojene nagrade i priznanja iz područja dramske umjetnosti:

– Nagrada za najaktivnijeg člana Mladih Tuzle u desetogodišnjici postojanja Udruženja, mart 2014.

– Posebno priznanje za kostimografiju, scenografiju i šminku

– Međunarodni festival ‘Maslačak’, Sisak , Hrvatska, 2015. za predstavu ‘Kralj Lavova’.

– Posebno priznanje za pedagoški rad sa djecom i mladima

– Međunarodni festival ‘Maslačak’, Sisak , Hrvatska, 2015. za predstavu ‘Kralj Lavova’.

– Nagrada za dramatizaciju romana ‘Ruža’ na srednjoškolskom festivalu u Konjicu, 2016.

– Nagradaza najboljužensku ulogu po ocjeni žirija publike, 60. Festival festivala, Trebinje, 2018.

– uloga Tanje u predstavi ‘Hoću Kući’.

– Priznanje za razvoj dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini od strane Centra za dramski odgoj u Mostaru

– Novembar 2019. Predsjednicasam Udruženja ‘Mladi Tuzle’ koje je u martu 2020. godine obilježilo 16.godina rada.

Godine 2017. sam upisala Master studij primijenjenog pozorišta na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu kao druga generacija studija. Studij sam uspješno završila odbranivši umjetnički rad 17.12.2018.godine kroz predstavu ‘Alisa u zemlji slova’ koji je rađen po metodi interaktivnog Teatra u zajednici a bavio se temom disleksije kod djece i mladih.

Nakon usmene odbrane master rada, u martu 2019. godine sam, kao prva osoba iz Bosne i Hercegovine, dobila zvanje master dramski i audiovizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta. Voljela bih dobiti priliku, mogućnost i povjerenje škola u kojima u budućnosti budem angažovana da primjenjujem tehnike Drame u obrazovanju i Teatra u obrazovanju i na nastavi matematike.

Danas se mogu smatrati sretnom i zadovoljnom što mi se težnja da stvaram i djelujem u Tuzli i ne odselim u neku drugu zemlju ostvarila. Iako dvojica kolega sa kojima sam studirala rade i žive u Minhenu, ja ću u Minhen samo ići u ulozi tetke jedne male djevojčice, a u Tuzli se nadam da će što više poslodavaca prepoznati moje vještine, snage i kompetencije te da ću dobiti priliku za stalno zaposlenje’ – napisala je Amila Beširović.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Šta se događa ako svaki dan jedemo bademe

Objavljeno

-

Od

U jednom od istraživanja, naučnici iz American Heart Association otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.

A ovo su  još četiri promjene koje je potvrdila nauka, a koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, navodi Bright Side.

Liječenje i smanjenje akni

Prema istraživanju koje je objavio Nacionalni institut za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamin  E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo Omega-6 masnih kiselina.

Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg holesterola, već doprinose i smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za regulisanje protoka tvari kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj ishrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete doprinijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Šta je bolje konzumirati: sirovi ili pečeni badem?

Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Prikupljena sredstva za kupovinu traktora povratničkoj porodici Mandžić iz Srebrenice

Objavljeno

-

Od

Akcija prikupljanja sredstava za kupovinu traktora Sabitu Mandžiću povratniku u Srebrenicu (mjesto Gladovići) uspješno je realizovana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sabit bi u narednim danima trebao dobiti traktor pogodan za rad u uslovima koji vladaju u Gladovićima, a koji će mu omogućiti da svojoj devetočlanoj porodici obezbijedi osnovne izvore prihoda.

“Hvala svima na podršci, da ne pominjen nikoga posebno, jer mnogi koji su podržali akciju su htjeli da ostanu anonimni. Dragi Bog će svima upisati akobogda u dobro djelo. Traktor bi u Gladoviće gdje živimo trebao stići u narednim danima. Krajem ove ili početkom naredne sedmice, zavisi od procedura oko novca. Sretan sam, ko ne bi bio”, poručuje Sabit Mandžić.

Ćamil Duraković koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava kaže da je akcija prikupljanja novca za kupovinu traktora uspješno realizovana.

“Bogu hvala i dobrim ljudima da smo uspijeli u našem nijetu. Ovo je poruka da dobri ljudi nikada neće nestati sa ovog svijeta. Želimo se svima koji su dali svoj doprinos od srca zahvaliti, i reći da je misija uspjela, da smo novac koji je tražen za traktor skupljen. Sabit je vidio traktor i kaparisao, i koji će u narednim danima doći u Gladoviće. Traktor košta 26 hiljada KM, tačnije 26.500 KM jer je i sam vlasnik učestvovao u akciji. Sabit će imati nešto malo više sredstava od planiranog, i za taj novac će kupiti odgovarajući priključak za traktor. Time je misija za porodicu Madžić, uz zahvalu svim ljudima dobre volje, ispunjena”, poručio je Duraković.

Podsjećamo, devetočlanoj povratničkoj porodici Mandžić je nedavno pod, još uvijek, nerazriješenim okolnostima izgorio traktor. Nakon toga, bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković pokrenuo je akciju na društvenim mrežama s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu traktora porodici Mandžić.

Sabit i Hajra Mandžić su se 2002. godine vratili u mjesto Gladoviće kod Srebrenice. Roditelji su sedmero djece, a ova mnogočlana porodica živi od poljoprivrede i stočarstva.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije